Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Informatikával az influenza nyomában

írta   /   2013-01-15  /   nincs hozzászólás

A Google egy fejlesztői csoportja tudni véli, hogy bizonyos keresési kifejezések gyakoribbá válása jól jelzik az influenza területi megjelenését. Ezért a keresői adatokat felhasználva megalkotta oldalát, ahol havi bontású grafikonokon és térképeken nyomon lehet követni az influenza elterjedtségét.

Habár hazánkban még nem alakult ki az influenzajárvány, a grafikonon jól látszik, hogy a decemberi „minimális” fertőzöttségi mutatók januárra „alacsony” státuszra tettek szert. Az elmúlt évek adatait figyelembe véve, néhány hét és nálunk is kifejlődhet a járvány, ami jó eséllyel most is februárban tetőzik.

Az influenza járvány alakulása 2010. július és 2011. június hónap között

A Google alkalmazása lehetővé teszi, hogy nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is megfigyelhessük az influenzajárvány mozgását. Az Amerikai Egyesült Államok térképét az utóbbi egy-két hétben vörösre festette a betegség megjelenése.

Az Amerikai Egyesült Államok aktuális influenza térképe

A Google adatai hiteltelennek tűnnének, ha nem támasztaná alá azokat maga valóság is. New Yorkban  közegészségügyi szükségállapotot rendeltek el az influenzajárvány hevessége miatt. Itthon az ÁNTSZ a héten kiadott közleménye szerint, már 10 európai országban van jelen a betegség. Magyarországon is egyre többen fordulnak háziorvosukhoz influenzaszerű megbetegedéssel, ezért valószínűsíti, hogy heteken belül itthon is kitör a járvány. Még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt kialakul.

forrás: MTI; nytimes.com, Social Times

hirdetés

az oldal QR-kódja

Informatikával az influenza nyomában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →