Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

II. Jótékonysági bál az SM betegekért

írta   /   2014-01-11  /   nincs hozzászólás

Korda György a gyógyíthatatlan SM betegekért énekel

smCukorbetegsége miatt immár naponta kétszeri injekció és a korábbinál sokkal fegyelmezettebb, behatároltabb életvitel kell ahhoz, hogy tovább élhessen és énekelhessen Korda György. A napokban a 75. évét betöltött énekes annyiban sorsközösséget vállal a gyógyíthatatlan idegrendszeri kórral élő SM betegekkel, hogy közülük sokan szintén csak folyamatos injekciók révén tudják fenntartani állapotukat, késleltetni a rosszabbodást. A párhuzam nem véletlen, Korda György és Balázs Klári lesznek ugyanis a fellépői január 18-án Székesfehérváron a Magyar SM Társaság jótékonysági estjének.

– A betegeknek nemcsak orvosi kezelésre van szükségük, hanem a lelkeket is gyógyítani kell. Tragédia, ha egy beteg magányossá válik, s egyedül marad, ezért nagyon fontos, hogy egy fenyegető betegség árnyékában is minél többen meg tudják őrizni a családi, baráti kapcsolataikat, a civil szervezetek pedig képviseljék és összetartsák a sorstársakat és segítsenek amiben tudnak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került betegeknek – vallja Korda György.

A január 4-én 75. születésnapját megünnepelt énekes hálás azért, hogy a legutolsó időszakot leszámítva soha korábban egyetlen operációra sem volt szüksége, sosem altatták, nem volt kórházi kezelése, ezért is viselte meg, hogy az utóbbi két évben sokat betegeskedett. Epehólyag-gyulladás miatt műtötték, feküdt az intenzív osztályon is, kivizsgálások során esett át, cukorbetegsége miatt pedig inzulinterápiát is indítottak nála, ami nemcsak napi két injekciózással jár, hanem a korábbinál sokkal szigorúbb napirendet is követel úgy a pihenést, mint az étkezést illetően.

– Nem vagyok bölcs: az utóbbi hónapokban a pályám 55 éves jubileumát ünneplő koncertsorozat keretében húsz sportcsarnokot töltöttünk meg az országban a több órás nagy koncertjeinkkel, ez pedig nem egy tipikus nyugdíjas elfoglaltság – jelenti ki Korda György. Hozzáteszi: tudja, hogy lassítania kellene. Amint mondja, igyekszik elfogadni, hogy a kor előrehaladtával egyre több dologgal meg kell alkudni, ha valaki emberi módon szeretne még élni. – 75 évesen is nehéz megbékélni a korlátokkal, ezért nagy tiszteletet és figyelmet érdemelnek azok az emberek, akiket a betegségük már fiatalon, a húszas-harmincas éveikben lassításra kényszerít – utal az SM betegekre Korda György, aki Balázs Klárival elfogadta a Magyar SM Társaság felkérését és fellép a civil szervezet által szervezett január 18-i székesfehérvári jótékonysági bálon. – Az idegpályákat ismeretlen okból fiatalkorban megtámadó, gyógyíthatatlan SM betegséggel a sorstársaink egy része akár évtizedeken át képes jó állapotban együtt élni, másokat viszont rövid idő alatt mozgáskorlátozottság vagy a teljes leépülés fenyeget. A betegséget azért tartják ezerarcúnak, mert a tünetek súlyossága, a betegség lefolyása attól függ, hogy a gerincvelőnek és az agynak melyik részében, milyen gyakran és milyen erősen jelennek meg a károsodást okozó gyulladások – mondja Vincz-Marton Nikoletta, a betegek javára meghirdetett jótékonysági estet szervező Magyar SM Társaság elnöke. Hozzáteszi: Korda György és Balázs Klári szerepvállalása pozitív üzenet országszerte azon – sokszor kirekesztettséggel küszködő – SM betegek számára is, akik csak hírből értesülnek a rendezvényről, de azon nem tudnak ott lenni. A jótékonysági bált nem az SM betegeknek, hanem az SM betegekért szervezik, hogy minél több segítséget nyújthassanak számukra a mindennapokban.

B. Papp László sajtószóvivő Magyar SM Társaság

jotekony1

hirdetés

az oldal QR-kódja

II. Jótékonysági bál az SM betegekért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →