Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Igyon kávét, nem lesz öngyilkos?

írta   /   2013-07-29  /   nincs hozzászólás

A felére csökkenti az öngyilkosság esélyét, ha valaki napi 400 milligramm koffeinnek megfelelő, vagyis 2-3 csésze kávét iszik – mutatta ki a Harvard egyetem kutatóinak tanulmánya – írja az Index.hu.

Három átfogó vizsgálat eredményeit elemezték, az egyik 20 éven át követte 44 ezer férfi, a második 16 éven át 74 ezer nő, a harmadik 14 éven át 91 ezer nő kávéfogyasztási szokásait. A napi 2-3 csésze éles választóvonalnak bizonyult, azok között, akik ez alatt, vagy egyáltalán nem fogyasztottak kávét, kétszer magasabb volt az öngyilkosságok aránya a vizsgálat ideje alatt.

A bevitt koffein további növelése nem járt további pozitív hatással a statisztika szerint, sőt, az extrém magas fogyasztás (napi 8-9 adag) már újra felfelé mozdította el az öngyilkosok arányát.

kávéfogyasztás

A kutatók a jelenség hátterében a koffein antidepresszáns hatását sejtik, ami az agyunkban serkenti a dopamin, a szerotonin és az adrenalin termelését. Ezért nem működik a dolog koffeinmentes kávéval. Elvileg működik viszont más koffeintartalmú ételekkel és italokkal, de a gyakorlatban a kutatók úgy találták, hogy az ember a koffeinbevitelét nagyjából 80 százalékban kávéval fedezi, és csak a maradékot teával, csokoládéval vagy üdítőitalokkal.

A kutatók az eredmények ellenére sem ajánlják, hogy akik a depresszió tüneteit érzik magukon, kávéfogyasztással próbálják magukat kigyógyítani, mert annak kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Forrás: index.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Igyon kávét, nem lesz öngyilkos? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →