Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Idén is felajánl méhnyakrák elleni oltásokat az Ökumenikus Segélyszervezet

írta   /   2014-01-21  /   nincs hozzászólás

Idén újabb 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát ajánl fel nehéz körülmények között élő lánygyermekeknek és anyáknak az Ökumenikus Segélyszervezet az európai méhnyakrák-megelőzési héten. Az első oltásokat hétfőn kapták meg a lányok a budapesti Semmelweis Egyetemen.

oltas4    A GlaxoSmithKline Kft. adományozta vakcinára az Országos Segélyközponton keresztül még lehet jelentkezni – mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.
A méhnyakrák elleni védőoltásban azok részesülhetnek, akik megfelelnek az oltás beadási feltételeinek, s felelősséggel vállalják a teljes oltási sor felvételét.
Lehel László rámutatott: a segélyszervezet számára azért is fontos a védőoltást gyártó céggel több mint 4 éve tartó együttműködés, mert ez a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. És bár lehet, hogy a prevenció sokba kerül, de a baj orvoslása még sokkal többe – tette hozzá.
Az együttműködés révén olyan fiatal lányok számára is elérhetővé válik a vakcina, akik másként valószínűleg nem jutnának hozzá – hangsúlyozta a védőoltást gyártó cég vezetője, Alison Farquhar, aki a rendezvényen nyújtotta át a 600 vakcináról szóló adományozási dokumentumot a segélyszervezet elnök-igazgatójának.
Bánhidy Ferenc professzor emlékeztetett arra, hogy a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelyet védőoltásszisztémával meg lehet előzni. A védőoltást három alkalommal – hat hónapon belül háromszor – adják be, s ez csaknem 100 százalékos hatékonysággal megelőzi a méhnyakrákot.
Az elsődleges megelőzést a lányok 9-12 éves korban való beoltása jelenti, mert ebben a korban a vakcina hatékonysága nagyon jó, de minden olyan nőnek ajánlott az oltás, akinek a humán papillomavírusra negatív a szűrési eredménye.
Az európai méhnyakrák-megelőzési hetet január 19. és 25. között rendezik azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések fontosságára.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Idén is felajánl méhnyakrák elleni oltásokat az Ökumenikus Segélyszervezet QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →