Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Idén az egészségügyi ellenőrzések fókuszában az étrend-kiegészítők, a fürdőhelyek és a magán nőgyógyászatok állnak

írta   /   2014-01-10  /   nincs hozzászólás

Kiemelten vizsgálja az idén az egészségügyi hatóság azokat a területeket, amelyek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett jelzések szerint problémát okoztak az elmúlt időszakban. Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni.

étrendkiegéeszítőkAz Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az elmúlt évben több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. Az egészségügyi hatóság már tavaly is kiemelt figyelemmel kísérte a területet és az idén is országos ellenőrzést indít. Vizsgálják az étrend-kiegészítő készítmények jelölését, egyes – szúrópróbaszerűen kiválasztott – potencia fokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek. Ennek során többek között azt nézik meg, hogy tartalmaznak-e tiltott összetevőt.

A kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai ez év március 1. és november 30. között összesen 700 bölcsődét keresnek fel. Országosan egységes szempontrendszer alapján vizsgálják majd az intézményekben a közegészségügyi körülményeket.

Folytatódik a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak vizsgálata. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők külön figyelnek azokra a helyekre, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták, illetve amelyekre több panaszbejelentés érkezett. Ennek megfelelően a vasútállomások, pályaudvarok, megállóhelyek, továbbá az aluljárók, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységek vizsgálata is szerepel az országos ellenőrzési tervben.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a természetes fürdőhelyek, fürdővizek vizsgálatára is sor kerül. Az üzemeltetni kívánt fürdőhelyeken helyszíni ellenőrzéseket tartanak és az ütemezett laboratóriumi vízminőségi vizsgálatok elvégzését, a jelentési kötelezettség teljesítését is figyelemmel kíséri az egészségügyi hatóság.

A fekvő- és járóbeteg ellátók közül – több más terület mellett – kiemelt figyelmet kapnak a magán nőgyógyászatok. Ennek során különösen a tevékenységhez kapcsolódó szakdolgozói feladatok ellátását, valamint a szűrővizsgálatok során levett vizsgálati anyagok továbbításával összefüggő egyes részterületeket tekintik át.

Az Országos Tisztifőorvos Hivatal részt vesz a 2014-re tervezett kormányhivatali átfogó és célellenőrzésekben is. Ennek során az oltóanyag-gazdálkodás, a kórházhigiénés tevékenység, a közegészségügyi szakmai feladatellátás és az alapellátással összefüggő engedélyezési tevékenység ellenőrzése lesznek a kiemelt területek.

Az ellenőrzésekről a népegészségügyi szakigazgatási szervek jelentést készítenek, melynek alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összeállítja a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos országos beszámolóját, és azt honlapján közzéteszi.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

hirdetés

az oldal QR-kódja

Idén az egészségügyi ellenőrzések fókuszában az étrend-kiegészítők, a fürdőhelyek és a magán nőgyógyászatok állnak QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →