Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Húszmillió gyermeket oltanak be járványos bénulás ellen a Közel-Keleten

írta   /   2013-11-10  /   nincs hozzászólás

Megkezdődött 20 millió gyermek járványos bénulás elleni beoltása a Közel-Keleten – közölte az Egészségügy Világszervezet, a WHO.

oltás3  A vakcinakampányt az tette sürgőssé, hogy Szíriában másfél hete tucatnyi gyermeknél diagnosztizálták a betegséget, olyanokon, akik egyáltalán nem kaptak oltást, vagy a teljes védettséghez szükséges három adagnál kevesebbet.
Az oltás Szírián kívül Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Libanonban, Törökországban, Ciszjordániában és a Gázai övezetben folyik. Szíria szomszédságában azért vált szintén sürgetővé, mert a belháború tépázta országból sokan vándorolnak ki és hordozhatják a kórt.
Bár a járványveszély Szíriában a legnagyobb, az ottani megbetegedéseket okozó poliovírusról közben kiderült, hogy nagy valószínűséggel pakisztáni eredetű. Hasonló vírustörzset azonosítottak Egyiptomban, Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben az utóbbi egy évben.
A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a tisztaság, így a zsúfolt menekülttáborokban. Szíriában 3 millió öt év alatti gyermek él. 2011 – a belháború kezdete – előtt a szíriai gyermekek 91 százaléka be volt oltva, az utóbbi két év zűrzavaros belpolitikai helyzete miatt a hányad 68 százalékosra zsugorodott. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF adatai szerint Szíriában félmillióra tehető a beoltatlan gyermekek száma. Ők nemcsak bénulás ellen nem kaptak védőoltást, hanem kanyaró, mumpsz és rózsahimlővel szemben sem védettek.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Húszmillió gyermeket oltanak be járványos bénulás ellen a Közel-Keleten QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →