Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Hogyan csökkenthetők a szív- és érrendszeri kockázatok?

írta   /   2013-04-02  /   nincs hozzászólás

Napjainkban már nemcsak az orvosi irodalomban, de a közmédiában is egyre többet lehet hallani a koleszterinről, annak az érfalakra gyakorolt káros hatásairól, illetve a vér koleszterinszintjének szükséges csökkentéséről.

Már egy kismértékű életmód-változtatás is rendkívül hatékonyan csökkenti

a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát!

Az elmúlt negyven év orvosi kutatásai lassan, de konzek­vensen egyre lejjebb húzták meg a normálnak tartott koleszterinszint felső határértékét. A múlt század hetvenes éveiben még a 6,8 mmol/literes koleszterinérték je­lentette a normál értéket, míg ma egy ilyen laborérték már biztosan gyógy­szerfelírást vonna maga után.

A vérzsír szintjének kóros meg­emelkedése a civilizáció egyik nemkí­vánatos „vívmánya”.

A természeti népeknél ez a prob­léma szinte teljesen ismeretlen, ha viszont az ott élő emberek a „civilizáci­óhoz” közelebb kerülnek – akár azáltal, hogy nyugati típusú társadalmi kere­tek közé jutnak, akár szülőföldjükön jelennek meg a modern korral együtt járó nemkívánatos életmódváltozá­sok –, rögtön ugrásszerűen megnő az anyagcsere-betegségek, szív- és ér­rendszeri problémák és a daganatos betegségek előfordulása.

Mik azok a legfontosabb tényezők, amik előidézik a magas koleszterinszintet?

Nyilvánvalóan az életmódunk meg­változásában kell keresnünk az oko­kat. Környezetünk szennyezettsége, a kemikáliákkal telített vizek, a termőta­laj mérgekkel történő szennyezése, a háztartási vegyipar elterjedése fokoza­tosan megnehezíti az emberi szerve­zet alkalmazkodását. Az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenése, a tartósítószerek alkalmazása, a finomí­tott szénhidrátok térnyerése, a friss, kevéssé feldolgozott bioélelmiszerek fogyasztásának csökkenése, a moz­gásszegény életmód, a rohanó tempó, a stresszhelyzetek helytelen kezelése mind hozzájárulnak szervezetünk ki­zsákmányolásához. Mindez kimerü­léshez, legyengült immunitáshoz, az egyensúly felborulása pedig betegsé­gek kialakulásához vezet.

A vér koleszterinszintje a ma elfo­gadott konszenzus szerint 5,2 mmol-ig tekinthető normálisnak, efölött 7,0 mmol-ig fokozott odafigyelést és élet­mód-változtatást igényel, 7,1 mmol-tól pedig már a kóros tartományba tartozik, és feltétlenül orvosi kezelésre szorul.

Sokszor napi 1 óra mozgás, a fino­mított szénhidrátok (édesség, cukros üdítők, tészták) mellőzése, a rostok­ban gazdag ételek fogyasztása, a min­dennapi stressz hatékony kezelésének megtanulása heteken belül is mérhető eredménnyel járhat.

Dr. Bakanek György   – sportorvos, életmód szaktanácsadó

hirdetés

az oldal QR-kódja

Hogyan csökkenthetők a szív- és érrendszeri kockázatok? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →