Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

HIV elleni oltóanyagot tesztelnek Spanyolországban

írta   /   2013-12-12  /   nincs hozzászólás

A szerzett immunhiányos betegség (AIDS) kórokozója, a HIV-vírus elleni terápiás oltóanyag tesztelése kezdődik Spanyolországban. Ha hatásosnak bizonyul az új vakcina, gyógyítani lehet vele a HIV-fertőzötteket, jelentette be sajtótájékoztatóján a barcelonai klinika.

hivaaids2A terápiás oltóanyag nem a betegség megelőzésére, hanem kezelésére szolgál. A vakcina klinikai próbái egy spanyol, belga és holland intézettel közösen végzett négyéves projekt részét képezik, írja az MTI.

Josep Maria Gatell, a barcelonai klinika fertőző betegségek osztályának igazgatója elmondta: céljuk a HIV-fertőzöttek vírusterhelésnek csökkentése, amely alternatívát nyújt az egész életen át tartó antivirális kezeléssel szemben. A sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a világon több mint 30 millió HIV-fertőzött él, többségük a fejlődő országokban. Ugyan a kombinált antiretrovirális kezelés igen hatásosan előzi meg a vírus terjedését és a betegség miatti elhalálozást, önmagában nem tudja megszüntetni a fertőzést, ezért sürgős szükség van más megközelítésre – tette hozzá.

A terápiás oltóanyag kutatását az Európai Unió hatmillió euróval (1,8 milliárd forint) támogatja.

Ugyanez a kutatócsoport 2013 januárjában mutatta be a vakcina előző változatát, amelyről bebizonyosodott, időlegesen leállítja a HIV-vírus szaporodását a fertőzötteknél. Az oltóanyagnak ezt a korábbi verzióját 36 pácienssel tesztelték, és emberi használatát biztonságosnak találták. Néhány betegnél látványosan csökkent a vírus mennyisége, ám egy év elteltével hatása elenyészett, és a pácienseknek vissza kellett térniük szokásos, költséges antiretrovirális gyógyszereikhez.

Az új, VIH-TriMix-ARNm jelű vakcina alapja a beteg saját RNS-e, vagyis a sejtek genetikai információját szállító nukleinsav. A kutatók állatokon már kipróbálták az oltóanyagot, az első eredményeket 2014 első felében kapják meg.

Miután jövőre azt is tesztelik, hogy emberi használata nem mérgező-e, 2015-ben megkezdődhetnek a klinikai próbák. Cél a megfelelő dózis meghatározása és a vakcina biztonságának tesztelése.

Ha az oltóanyag kiállja a próbákat, a kutatók 2016-ban vagy 2017-ben negyven páciens és két tizenöt fős kontrollcsoport segítségével elkezdik vizsgálni a hatásosságát.

hirdetés

az oldal QR-kódja

HIV elleni oltóanyagot tesztelnek Spanyolországban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →