Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Hévíz és Csopak is ezüstérmet kapott az európai környezetszépítő versenyen

írta   /   2013-09-29  /   nincs hozzászólás

Hévíz a városok, Csopak pedig a falvak között ezüstérmet kapott a belgiumi díjkiosztón az Entente Florale Europe, vagyis Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. Az európai díjakat jövőre Százhalombattán adják át – tájékoztatta a Magyar Turizmus (MT) Zrt. hévíz

A belgiumi Nieuwpoortban rendezett ünnepségen 250 küldött vett részt 11 európai ország 18 településéről. Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország települései mellett a 2012-ben legvirágosabb magyar városnak, illetve falunak megválasztott Hévíz és Csopak képviselte Magyarországot a péntek esti díjkiosztó gálán.
Az értékelésben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepeltek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, illetve a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítottak a település tisztaságára, graffiti-mentességére.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta: a város már 1995 óta részt vesz a Virágos Magyarország versenyben. Tavaly – 1997 után már másodszor – nyerte el a legvirágosabb város címet, az európai versenyben pedig 1998-ban ugyancsak ezüstérmet szerzett.
A zsűri mostani értékelésében nagy hangsúllyal szerepelt a város lakóinak és vezetésének a gyógytó környezetvédelmi szempontú megóvására irányuló “alázatos” hozzáállása. A környezet megóvását ugyancsak előtérbe helyező fejlesztéseket és innovációs törekvéseket, valamint az egynyári növényekkel beültetett virágágyások európai színvonalú kialakítását is pozitívan értékelte a zsűri – jelezte Hévíz polgármestere.
Az MT Zrt. közleménye szerint Csopak egyebek mellett gondozottságával, magas színvonalú, jól átgondolt virágos kiültetéseivel lepi meg a látogatókat, s a balatoni strand fenntartása példaértékű. Az oktatásban nagy szerepet játszik az állatvilág védelme, a település több pontján a gyerekekkel közösen elkészített “rovarhoteleket”, a fecskék számára kihelyezett odúkat a zsűri nagyra értékelte.
Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. Magyar települések eddig 7 arany, 21 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat szereztek.
Az európai versengés díjkiosztó ünnepségének 2014-ben Százhalombatta lesz a házigazdája, amely 2011-ben nyerte el a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját, 2012-ben pedig az európai ezüstérmet. A nemzetközi díjkiosztó Százhalombatta, a Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság szakmai együttműködéseként valósul meg, felhasználva a korábbi magyar helyszíneken rendezett díjkiosztó ünnepségek tapasztalatát is.
A közlemény kitér arra is, hogy a korábban a legszennyezettebb magyar ipari települések közé sorolt Százhalombatta évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben kiemelt szerepet kaptak a parkok, játszóterek, közterületek. Harminc közpark biztosít kellemes és egészséges környezetet a sport, a játék és pihenés céljára, a virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken mintegy 800 muskátli nyílik.
Minden évben 20 ezer tő egynyári virágot osztanak ki a lakosság körében, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Hévíz és Csopak is ezüstérmet kapott az európai környezetszépítő versenyen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →