Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Heti pollen-mérce: Egész héten erős volt a pollenterhelés

írta   /   2013-05-05  /   nincs hozzászólás

morusnigraEgész héten erős volt a pollenterhelés az Országos Környezetegészségügyi Intézethez eddig beérkezett adatok szerint.  Írja az ÁNTSZ heti összefoglalójában Facebook oldalán.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései a hét első felében az eperfafélék virágporát regisztrálták a legnagyobb számban: pollenkoncentrációja Budapesten és Pécsett nagyon magas, Zalaegerszegen közepes szintet ért el. Továbbra is jelentős mennyiségben van jelen a tölgy virágpora a levegőben – hét elején több helyen magas koncentrációban monitorozták.

Kissé visszaesett a platán pollenszórása – virágpora azonban még így is tüneteket okozó mennyiségben, Pécsett és Szegeden magas koncentrációban volt jelen, nagyon magas szintet azonban nem mértek.

Felerősödött a gyertyán pollenszórása – a legtöbb állomáson közepes, Pécsett magas koncentrációban volt jelen a csapdában. Tüneteket okozó, közepes koncentrációban regisztrálták mindenhol a dió, a nyír, a bükk, a ciprus- és tiszafafélék és a fűz – sőt már a pázsitfűfélék pollenszemeit is, illetve még több városban a kőris, a fenyőfélék, Zalaegerszegen a juhar, Pécsett pedig már a vadgesztenye virágporát.

pollen7

Alacsony tüneteket nem okozó mennyiségben jelen volt még a nyár, az éger, a mogyoró, a szil és a szelídgesztenye, illtetve a nyári gyomok közül a lórom, az ernyősvirágzatúak és az útifű pollenje. Továbbra is tart a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka, országszerte tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben.

Forrás: ÁNTSZ

hirdetés

az oldal QR-kódja

Heti pollen-mérce: Egész héten erős volt a pollenterhelés QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →