Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Heti pollen-mérce: beköszöntött a “gyomidőszak”

írta   /   2013-07-22  /   nincs hozzászólás

A pollenszezonban most a nyári gyomok időszakánál tartunk. A pázsitfű- és a csalánfélék már több hete szórják pollenjeiket, emellett egyre jelentősebb lesz több más allergén gyomnövény pollenszórása is.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérései szerint a hét elején ugyan valamelyest visszaesett az általános pollenterhelés, a hét közepétől azonban ismét erősödött.
Az eddig beérkezett adatok alapján továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben – koncentrációjuk Szeged kivételével elérte a magas szintet.

Még mindig jelentős terhelést ad a pázsitfűfélék pollenszórása – virágporukat leginkább közepes koncentrációban monitorozták, bár hétfőn Pesten, illetve csütörtökön Miskolcon mértek magas szintet is.

Közepes szintet mértek még egy-egy napon az útifű virágporából Pécsett és Miskolcon, illetve a szelídgesztenyééből Miskolcon. Jelen volt még a csapdákban a lórom, a libatopfélék, a hárs, a kender és a fészkesvirágzatúak pollenje – legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége magas, Zalaegerszegen nagyon magas szintet ért el.

gyom

hirdetés

az oldal QR-kódja

Heti pollen-mérce: beköszöntött a “gyomidőszak” QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →