Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Harminchét aranyérem, tizenhat ezüstérem, huszonkilenc bronzérem a Szervátültetettek Világjátékán

írta   /   2013-08-04  /   nincs hozzászólás

Negyedik helyen végzett Magyarország a nemzetek versenyében a Dél-Afrikai Durbanban, a XIX. Szervátültetettek Világjátékán, amelyet július 28-tól augusztus 4-ig tartottak, s amelyen 49 ország sportolói vettek részt. A magyar válogatott 48 versenyzővel indult, akik között van szív, tüdő, csontvelő, és máj transzplantált, de a többsége veseátültetett. A magyarokat csak az angolok, az amerikaiak és a Dél-afrikaiak tudták megelőzni az érem táblázaton, az ausztrálok a negyedik helyen végeztek.

szervatuletettek2

A magyar szervátültetett sportolók 37 világbajnoki címet szereztek, tizenhat ezüstérmet és huszonkilenc bronzérmet. Több szervátültetett világcsúcsot állítottak fel az úszók és az atléták. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Fábián László e-mailben gratulált a csapat tagjainak.

A szervátültetettek válogatottja augusztus 6-án 10 órakor érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre.

A Szervátültetettek Világjátékán a legtöbb versenyszámban korosztályosak a versenyek, ezért van egy-egy sportágon belül több megmérettetés. Bár az ütős sportágakban, (asztalitenisz, tollaslabda, tenisz) a vegyes párosban nem számít ki hány éves, mindenki egy mezőnyben indul. A legnagyobb sikernek persze az számít, ha valaki abszolút győztes, vagyis minden korosztályban övé a legjobb eredmény. Vannak, akik szervátültetés után, felnőtt korukban kezdenek el sportolni és versenyezni, miután új szervet kaptak. A fiatalabbak akár komoly eredményekkel is büszkélkedhetnek, vagy azok, akik betegségük előtt is sportoltak, és a transzplantáció után ismét visszatérhetnek a versenyszerű sportoláshoz. A Világjátékokra is csak az utazhatott, aki átesett a szigorú sportorvosi vizsgálton, illetve a játékok színhelyein folyamatos orvosi felügyeletet biztosítottak. A versenyzőknek nem csak az egészségüket, hanem biztonságukat is figyelték a szervezők. Senkinek nem ajánlották, hogy este kimenjen a városba, bár ezt nappal sem tartották biztonságosnak. Rengeteg rendőrt lehetett látni arra, amerre a Világjátékok résztvevői laktak, illetve jártak.

szervatultetettek

Az első nap első aranyérmét Mezei Gergő ötezer méteres országúti futásban minden kategóriát maga mögé utasítva nagy előnnyel nyerte meg. A 25 éves, vese átültetett, Debreceni versenyző 17.36 mp-es időeredményével az épek versenyrendszerében, hazai élmezőny első tíz helyezettjei közé bekerülhetne. A magyar versenyző kimagasló eredményével abszolút győztese lett a versenynek, amelyen mintegy 60 férfiversenyző indult. Jung Ágnes (kétszeres veseátültetett), aki egyébként a szervátültetettek atlétika edzője, szintén rajthoz állt több számban is, és a 40-49 évesek kategóriájában többször győzött. A férfiak mezőnyében a 40-49 éves kategóriában Venyercsán László (kétszeres veseátültetett) többszörös világbajnok lett. Ugyan ebben a kategóriában Zilaj Csaba (csontvelő transzplantált) harmadik helyekkel büszkélkedhet. Az ötezer méteres futás férfi csapatversenyében a magyarok szintén elhozták az aranyat. Jánka Sándor (40-49) távolugrásban szerzett egy ezüstöt, majd 100 m futásban a dobogó legfelső fokára állhatott. Gerencsér Róbert (40-49) 100 m futásban világbajnok lett, egyéni csúccsal. Súlylökésben és távolugrásban viszont bronzérmet szerzett. Zilaj Csaba 1500 m-en a dobogó második fokára állhatott, míg 200 m-en az első helyet szerezte meg. A női és a férfi 4×100-as váltó egyaránt ezüstérmes lett. Az utolsó napon még 7 világbajnoki címet szereztek a magyar atléták, három transzplantált világcsúcsot állítottak fel, és a férfiváltó a nap koronájaként magas fölénnyel nyerte meg a 4×400 m-es futást.

szervatuletettek3

Atlétikában titkos favorittal, Darázs Ádámmal érkezett a magyar csapat. Darázs hatszor lett Magyarország, ötször pedig Közép-Európa legerősebb embere. Emellett háromszoros erőemelő-világbajnok, s számos világcsúcsot elért. Ugyanakkor a súlyos sérülések sem kerülték el. Emiatt időnként háttérbe vonult, ám mindig visszatért. Most is visszatér, ugyanis nem egészen fél éve vese transzplantáción esett át. Véletlenül derült ki egy kontrolon, hogy beteg a veséje, dialízisre is kellett járnia és szerencséje volt, hamar jutott veséhez. Különleges orvosi engedéllyel vehetett részt a Szervátültetettek Világjátékán. Darázs súlylökésben világbajnok lett, és megdöntötte a szervátültetettek világcsúcsát a 30-39 évesek kategóriájában a 11.55 m eredményével, melyet 1997-ben Sydneyben szintén egy magyar súlylökő Baranyai Gábor állított fel, s azóta senkinek sem sikerült túlszárnyalnia.

A magyar röplabda csapat szoros és nehéz küzdelemmel lett a legjobb tizenegy csapat közül a Világjátékokon, maguk mögé szorítva az argentin és a holland csapatot is. Négy évvel korábbi Világjátékokon és a legutóbbin is a hollandok nyertek, a magyarok csak az ezüstérmet tudták megszerezni. A szervátültetettek szabályai szerint ez az egyetlen csapatjáték a Világjátékokon, mert itt a test a testtel nem ütközik. Ebben a sportágban a szervátültetettek szabálya szerint minden csapatban legalább egy nőnek játszania kell. A győztes magyar csapat tagjai: Baranyai Andor, Almagro Carmen, Merth Attila, Necz Viktor, Orbán Attila, Jakab Ivett, Gyöngyösi Attila, Kégel Tamás, Szendi János, edzőjük Székely Gabriella.

szervatuletettek4

A pingpongozók mérlege egy arany, négy ezüst és három bronzérem. Egyéniben három magyar játékos is a döntőbe jutott, az 50 feletti korosztályban a kínai versenyző győzte le Székelyné Burja Ilonát. A legtovább Tóth Irma (30-39) küzdött, aki az elődöntőben és a döntőben is iráni versenyzővel került szembe. Az iráni lány, aki hosszú nadrágban, fekete fejkendőben játszott, harcolt az aranyért. A sorsolás meglepetése, hogy két magyar versenyző került össze a férfiaknál, így biztos volt, hogy az egyik kiesik. Csuti János (30-39) így lett harmadik. Végül Póra Sándor (60 felett), szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Szombaton a párosok folytatják a versenyt. Vegyes párosban Almagro Carmen és Radó Árpád a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a női páros Székelyné Burja Ilonka és Tóth Irma második lett, a férfi páros, Szendi János és Csuti János harmadik helyezést ért el.

Egy arany és két bronzérmet szerzett a magyar csapat a Petanqe versenyen. A férfi egyéni győztes az 50 év feletti kategóriában Urbán István (vese átültetett). Ebben a kategóriában az ötödik helyet szerezte meg Katona László (vese átültetett). A női egyéni 30-39 éves versenyszámban Tót Irma (vese átültetett) a harmadik helyen végzett. Székelyné Burja Ilona az 50 év fölötti kategóriában szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. A férfi párosban Urbán István és Katona László (mindketten vese transzplantáltak) az ötven év feletti kategóriában bronzérmet szereztek.

A bowling csapat öt aranyat szerzett. Lőrincné Halász Klára, aki háromszoros vese átültetett, nem csak a 40-49 éves korosztályi női mezőnyben lett világbajnok, hanem abszolút győztes lett, még a férfiakat is megverte bowlingban. A második helyet sporttársa, Czakóné Szabó Mária szerezte meg, míg Lukács Alajosné Edit az 50-59 éves korosztályi bowling világbajnok lett. A huszonkét éves vese és máj transzplantált Hasznos Szabina megvédte két évvel ezelőtti világbajnoki címét. Élete első Világjátékán a 39 éves Kövér Hajnalka, szintén vese transzplantált ezüstérmet szerzett. A 18-29 éves női párosban Hasznos Szabina és Lukács Alajosné Edit lettek világbajnokok, míg a 30-49 éves korosztályban Kövér Hajnalka és Lőrincné Halász Klára szereztek aranyat. A férfiaknál a 30-49 éves korosztályban Tóth Péter és Kóródi István bronzérmesek lettek. Az 50 év felettiek versenyében Lázár András és Szép Gyula szerezték meg a világbajnoki címet. Vegyes párosban, amelyet idén írtak ki először a magyarok, Lőrinczné Halász Klári és Lázás András a második helyen végeztek.

Női egyéni tollaslabdában két magyar világbajnokot avattak, Tilhof Ingrid kétszeres vese átültetett a 18-29- korosztályban, illetve Jung Andrásné ( Ági) 40-49 éves korosztályban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg. A magyarok úszásban összesen kilenc aranyat, öt ezüstöt és 10 bronzérmet szereztek, így az éremtáblázaton a 6. helyen végeztek az úszók között. Az úszók eredményei: Világbajnoki aranyérmet szerzett Berente Judit (F 50-59) 50és 100 m gyorsúszásban, 50 és 100m mellúszásban, Medve Jánosné (F 60-69) 100 mellen első, Papp Károly (M 60-69) 100 mellen és 50 háton szintén az első helyen végzett. Gyurkó Alexandra (F17) 50 méteres pillangóúszásban ezüst érme lett. Bronzérmet vehetett át Gyurkó Alexandra 200 m gyorson, Medve Jánosné 200 m gyorson és 100 m gyorson Nádasdy József 100, mellen és 50 m háton, Berente Judit 50 m háton illetve Krucsó Zsolt 100 m gyorson. Világbajnok lett Gyurkó Alexandra (17 éves) 250 m vegyes, illetve Papp Károly (60-69) 50 m mellen. Második helyen végzett Gyurkó Alexandra 100 m háton, Medve Jánosné (60-69) 50 m gyorson, Nádasdy József (60-69) 100 m háton és Papp Károly (60-69) 50 m gyorson. A dobogó harmadik fokára állhatott Krucsó Zsolt (40-48) 50 m mellen, Nádasdy József 50 m mellen, Gyurkó Alexandra 50 m gyorson és Medve Jánosné 100 m háton.

A tenisz versenyek a városon kívül, hatalmas tenisz komplexumban rendezték meg. A csodálatos környezet, a szubtrópusi növényekkel körül vett pályák mellett mongúzok rohangáltak. Sőt az is megtörtént, hogy meccs közben keresztülfutottak a pályán, majd elegánsan eltűntek a csatornában. A magyarok favoritja Kégel Tamás világbajnok lett a 40-49 éves kategóriában, így megvédte világbajnoki címét. Almagra Carmen második helyen végzett a 40-49 éves kategóriában, Pora Sándor a 60 feletti kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A tenisz versenyek a városon kívül, hatalmas tenisz komplexumban rendezték meg. A csodálatos környezet, a szubtrópusi növényekkel körül vett pályák mellett mongúzok rohangáltak. Sőt az is megtörtént, hogy meccs közben keresztülfutottak a pályán, majd elegánsan eltűntek a csatornában.

A magyarok favoritja Kégel Tamás magabiztosan, kiegyensúlyozott játékkal, esélyt nem adva a többieknek világbajnok lett a 40-49 éves kategóriában, így megvédte világbajnoki címét. Almagra Carmen második helyen végzett a 40-49 éves kategóriában, szoros küzdelemben maradt alul az angol versenyzővel szemben. Pora Sándor a 60 feletti kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Tóth Péter és Hegyesi László (50-59), megnyerték a férfi párost, Kégel Tamás, Krucsó Zsolttal (40-49) a bronzérmet szerezte meg. Kégel vegyes párosban is indult Almagró Carmennel és megvédték két évvel ezelőtti harmadik helyüket.

Az utolsó napon az atlétikai versenyekkel zárt a Világjátékok. A pályán a záróünnepség része, hogy minden versenyző befut a pályára, átölelik egymást, „Stay alive!” Maradj életben! mondogatják egymásnak.

Forrás:  Magyar Szervátültetettek Szövetsége

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

Harminchét aranyérem, tizenhat ezüstérem, huszonkilenc bronzérem  a Szervátültetettek Világjátékán QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →