Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Hányszor 1×20 egyenlő egy járvánnyal?

írta   /   2013-02-08  /   nincs hozzászólás

Egy-egy hepatitis C vírus járvány kezdetének korai felismerése, netán megelőzése világszerte nagy kihívások elé állítja a szakembereket. A kérdés égető, hiszen a WHO adatai szerint világszerte mintegy 180 millió ember él ezzel a vírussal, ebből nagyjából 100.000 hazánkban. Többségük nem is tud róla hogy fertőzött, hiszen a vírus nem okoz azonnal tüneteket. Ugyanakkor a vírus ez idő alatt is munkálkodik a beteg szervezetében, leginkább belső szerveinket, a májat roncsolja: a már 20 éve fertőzéssel élők nagyjából 20%-ánál májcirrózis vagy rák alakul ki. A vírus nehezen gyógyíthatósága és végzetes betegségeket okozó hatásai miatt is fontos, hogy az egyes járványokat mielőbb fel tudjuk ismerni és idejében meg tudjuk állítani őket.

A megelőzés, szűrés fontos, hiszen a  próbálkozások ellenére még mindig nincs védőoltás hepatitisz C vírus ellen. A vírust főleg vércserével terjed, 1990 előtt leginkább a vérátömlesztés révén és egyéb vérkészítményekkel adták át egymásnak az emberek. Miután 1989-ben felfedezték a vírust, és bevezették a vérátömlesztéseket megelőző vizsgálatokat, az intravénás szerhasználat lett a következő főbb terjedési út. Annak ellenére, hogy az intravénás szerhasználók nagy részét érinti a probléma, a hepatitis C-vel fertőzöttek túlnyomó többsége ma már nem közülük kerül ki.

Az Oxford Egyetem kutatói több éve foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogyan lehet felismerni korai szakaszában egy járványt. Vezetőjük, Dr. Gkikas Magiorkingis a vírus világ körüli elterjedésének vizsgálataiért elsőként kapta meg a múlt évben alapított, kimagasló kutatási eredményekért járó Marie Curie díjat. Dr. Magiorkingis szerint egy-egy járvány kialakulásának megelőzésében kulcsfontosságú megtalálni az úgy nevezett „szuper-terjesztőket”, hiszen számuk limitálásával csökken a fertőzöttség.

Az intravénás droghasználók esetében, ha egy használó megfertőződik, a következő években valószínűleg nagyjából húsz másik embernek fogja továbbadni a vírust, ebből tíz esetben  fertőzöttségének korai szakaszában: első két évében.

Azzal, hogy arra koncentrálunk mely személyek kiket fertőznek, vagy fertőzhetnek meg kulcsfontosságúnak számít.  Különböző vírusok esetében eltérő, milyen gyorsan jelenik meg a beteg a „fertőzés térképen”. A gyorsan terjedő járványokban, pl. az influenza esetében, nagyon hamar, hiszen a fertőzést követően a szinte rögtön jelentkező jelekből tudni lehet, hogy ki beteg, annak regisztrációjával gyorsan és könnyen felrajzolhatjuk a járvány térképét. Ugyanakkor a „bujkáló” vírusok esetében, mint amilyen a hepatitis C vagy HIV is, az átadás akár éveken, hónapokon át tarthat, mivel a fertőzés jelei sokáig nem jelentkeznek, így a betegek nem is tudják, hogy hordozók, így nem kerülhetnek fel a járványtérképre sem, viszont tovább fertőznek.

Dr. Gkikas Magiorkingis az Athéni Egyetemmel összefogva a vírus terjedésének mintázatán dolgozik, egy matematikai modellt szeretne kidolgozni epidemiológiai és molekuláris kémiai adatokat ötvözve. Az elemzésben négy görög hepatitis C járvány epidemiológiai adatait használja fel, 1995 és 2000 között megbetegedett páciensek kartonjait illetve további 100 különböző páciensből nyert vírus genetikai mintáját, amit 1996 és 2006 között gyűjtöttek. Az ebből nyert modellel talán kiszámítható lesz egy következő járvány kezdete: vagyis, az hogy hány ember fertőződik meg mennyi idő alatt.

Dr. Magiorkingis szerint egy járvány megakadályozásának fontos része a korábban említett „szuper-terjesztők” lokalizálása. Kiemelte a szűrések fontosságát, hiszen az, hogy egy „szuper-terjesztő” hány embert fertőz meg milyen hosszú idő alatt, nem más mint egy húsz éve világszerte tartó „játék” tulajdonképpeni főkérdése.

 A a betegségről és a szűrésről további információt találhat korábbi cikkünkben és a hamarosan megjelenő Kérdezze! magazin hasábjain.

Forrás:

http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2013/130201.html

http://www.ploscompbiol.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pcbi.1002876

hirdetés

az oldal QR-kódja

Hányszor 1×20 egyenlő egy járvánnyal? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →