Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a vérmérgezés

írta   /   2013-10-18  /   nincs hozzászólás

 

Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a veszélyes vérmérgezés, így életek ezreit lehetne megmenteni – jelentették be az eljárást kidolgozó kutatók.

    A londoni King’s College tudósai által végzett kutatások első eredményei szerint két óra alatt diagnosztizálható a vérmérgezés, vagyis a szepszis. A jelenlegi módszerrel az eljárás két napot vesz igénybe, ami késleltetheti az életmentő antibiotikumos kezelés megkezdését – foglalta össze a BBC hírszolgálata a PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmányt.
A szepszis, amely az immunrendszernek a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakciója egy fertőzésre, évente körülbelül 37 ezer brit beteg halálát okozza.
A kutatók felfedeztek a vérben egy jelzőanyagot, mely lehetővé teszi a kór gyors felismerését. A módszer a vérmérgezésre jellemző nukleotid – a nukleinsavak, például a DNS és az RNS építőköve – kimutatásán alapul, ezzel kizárják a hasonló tünetekkel jelentkező betegségeket.
Egy londoni kórházban végzett kisebb vizsgálat és egy nagyobb, svédországi kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szepszis két óra alatt 86 százalékos pontossággal kimutatható.
Amennyiben nagy létszámú kutatás igazolja az első eredményeket, életek ezreit mentheti meg, és csökkentheti a szükségtelen antibiotikumkúrák arányát is – magyarázta Graham Lord, a kutatás vezetője, a King’s College tudósa. Elmondta, ha a további kutatások sikerrel járnak, körülbelül két év múlva a brit egészségügy  alkalmazhatja az eljárást.
Szepszis miatt többen kerülnek kórházba Nagy-Britanniában, mint szívroham következtében. A súlyos vérmérgezés leggyakoribb okai a tüdőgyulladás, a bélfal átszakadása, húgyúti fertőzés, illetve bőrfertőzés. A tünetek jelentkezésétől alig néhány óra áll az orvosok rendelkezésére, hogy megfelelő ellátást nyújtsanak.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-24538228)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a vérmérgezés QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →