Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

A gyógyszerszedési alapszabályok

írta   /   2013-01-05  /   nincs hozzászólás

 

Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és a várható haszon arányát, majd ennek megfelelően írja fel az orvos­ságot.

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is.

A gyógyszerből az orvos által előírt mennyiséget a megadott módon kell alkalmazni.

Vásárláskor a gyógyszerésze a következőkről mindig tájékoztatja Önt.

Vegyük sorra , hogy pontosan mit is jelentenek a következő kifejezések:

 

Külsőleg és belsőleg ható gyógyszerek

A külsőleg használandó szerek az alkalmazás helyén fej­tik ki hatásukat, a belsőleg alkalmazandók a szervezetben felszívódva jutnak a hatás helyére változatlan vagy kémiai­lag átalakult formában.

A szájon át szedendő készítmények és a kúpok között az a különbség, hogy a kúpok vagy helyi hatást fejtenek ki, vagy a nyálkahártyáról felszívódva a szervezet távoli he­lyein hatnak. A kúpok ugyanakkor kikerülik a gyomor-bél rendszer felső traktusát, így a máj keringési rendszerét is.

Mikor használjunk kúpot?

Általánosan (azaz nem helyileg) ható végbélkúpokat alkalmazunk kisgyermekek esetében, akik a gyógyszerek egyéb formáit azok rossz íze miatt nem szedik be, vagy be­tegségük egyébként ezt a módszert kívánja meg. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél akkor előnyös a végbélkúpok használata, ha a szájon át történő gyógyszerbevitel akadá­lyozott (pl. mandulaműtét, hányás, nyelőcső-károsodás stb.), vagy amennyiben a gyomor és a máj keringési rend­szerének kikerülése szükséges (pl. gyomorfekély, májbe­tegségek esetén).

Étkezés előtt vagy után…

Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell azokat bevenni. Bizonyos gyógyszerek ese­tében csökkenhet a felszívódás mértéke, amennyiben étkezés közben vagy után ves�­szük be azokat, ám sok esetben kifejezetten javasolt az étkezéssel egy időben történő bevétel. Kezelőorvosa sokszor arra hívhatja fel a figyelmét, hogy egyes ételcsoportok fogyasztása nem javallott az adott gyógyszer alkalmazása mellett. Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhat­nak a mellékhatások, és olyan tünetek is jelentkezhetnek, amelyeket a gyógyszerek külön-külön nem váltanak ki.

Tartsa be az adagolási előírást!

Ha egy-egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje a szer­vezetben annyira lecsökkenhet, hogy a már elért hatások megszűnnek, a betegség újra fellobbanhat, a kórokozók pedig újra szaporodásnak indulhatnak. Antibiotikumok esetében nemcsak azért fontos az előírt kúra betartása, mert visszafordul a gyógyulási folyamat, hanem azért is, mert a baktériumok ellenállóvá válhatnak a hatóanyaggal szemben (gyógyszer-rezisztencia), így a következő beteg­ség esetén már nem lesz kellően hatásos a korábban bevált gyógyszer.

Az előírtnál gyakoribb vagy nagyobb adagok sem célra­vezetők, a gyógyulás folyamatát nem gyorsítják: jobb eset­ben csak a költségeink nőnek, rosszabb esetben a gyógy­szer idő előtt elfogy, holott az előírt ideig tartó kezelés a gyógyulás alapfeltétele. A nagy adagok bevétele mérgezést és további súlyos egészségkárosodást okozhat.

Mindig kérje ki orvosa véleményét!

A felsoroltak csak kiragadott példák annak szemlélteté­sére, hogy miért nagyon fontos a gyógyszerszedésre vonat­kozó utasítások betartása. Emellett kezelőorvosunk tudta nélkül ne szedjünk más készítményeket rendszeresen, azoknak alkalmazását mindig beszéljük meg vele!

 

Dr. Kónya Judit

 

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyógyszerszedési alapszabályok QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

culevit-mintabolt

Magyar Brands díjas lett a Culevit!

bővebben →