Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Gyakran felidegesítik? Lépjen ki mentálisan a helyzetből!

írta   /   2013-08-26  /   nincs hozzászólás

A harag és düh gyakori átélése romboló hatással van mentális egészségünkre. A közhiedelemmel ellentétben indulataink nyílt kifejezése nem segít dühünk csökkentésében, sőt még tovább fokozza azt. Egy tavalyi kutatás szerint azonban megőrizhetjük higgadtságunkat, ha mentálisan eltávolítjuk magunkat a frusztráló helyzettől!

A kutatók kísérleti körülmények között, szándékosan feldühítették a kísérleti személyeket, akik úgy tudták, hogy egy, a zene és kreativitás kapcsolatát vizsgáló kutatásba jelentkeztek. A feladatuk az volt, hogy klasszikus zene hallgatása közben anagramma feladatokat oldjanak meg, a megoldásokat pedig egy távbeszélő készüléken keresztül ismertessék a kísérlet vezetőjével. Ez az a rész ahol a kísérleti személyek feldühítése megkezdődött. A kísérletvezető újra meg újra megkérte őket, hogy beszéljenek hangosabban, mert nem hallja őket. A 12. anagramma után a kíséretvezető így szólt: „Nézze, ez a harmadik alkalom, hogy meg kell ismételjem! Nem képes követni az utasításokat? Beszéljen már hangosabban!”

uvoltofonok

Ezután a kísérleti személyeket megkérték, hogy emlékezzenek vissza az előző feladatra, úgy ahogyan átélték azt (a saját nézőpontjukból),  vagy úgy mintha a távolból figyelnék az eseményeket. A résztvevők harmadik csoportjának csupán vissza kellett emlékeznie a feladatra. Ezután felmérték a résztvevők dühszintjét. Az eredmények szerint azok a személyek, akik az eseményeket a távolból idézték vissza, kevesebb dühről és agresszív gondolatokról számoltak be, mint a másik két csoport tagjai.

Egy másik, hasonló kutatás szerint, ha egy frusztráló helyzet alatt, illetve utána megpróbáljuk a helyzetet egy, a falon lévő légy bőréből végignézni kevesebb dühöt fogunk átélni, és agresszív késztetéseink is csökkennek.

Azokban a frusztráló élethelyzetekben tehát, amikből nincs lehetőségünk kilépni (például végig kell hallgatnunk fölényeskedő főnökünket), sikeresen semlegesíthetjük romboló haragunkat, ha mentálisan eltávolítjuk magunkat a helyzettől. Amikor legközelebb úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni hidegvérét nincs más teendője, mint képzelje el, hogy ön egy békés, szemlélődő légy a falon! És valóban, gondoljon bele: látott Ön már mérges legyet?  

Bagi Éva Andrea viselkedéselemző írása

Olvassa el a hónap szakértőinek további írásait itt. Kérdése van? Tegye fel!

Forrás: saját gondolatokkal kiegészített fordítás: http://bps-research-digest.blogspot.co.uk/2012/07/beat-anger-by-imagining-youre-fly-on.html

hirdetés

az oldal QR-kódja

Gyakran felidegesítik? Lépjen ki mentálisan a helyzetből! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →