Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Guinness-rekorddal készülnek az artritisz világnapon, szombaton

írta   /   2013-10-11  /   nincs hozzászólás

Guinness-rekorddal készülnek szombaton, az artritisz világnapján a Millenáris parkban: a világ legnagyobb – 86,4 négyzetméteres – képeslapját mutatják be, amelyet Magyarország nyolc városában reumatoid artritiszben (RA) szenvedő betegek festettek a “RAgadj ecsetet” program keretében.
reumavilagnap
Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója a betegségről a világnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen elmondta: az artritiszek, vagyis az ízületi gyulladások a középkorú és fiatal korosztályt, számos esetben pedig már a gyermekeket is veszélyeztetik, a krónikus betegség a kezeket, a többi végtagízületet és a gerincet egyaránt érintheti.
Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, a betegség jelentős terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt – tette hozzá, hiszen a betegség tartós egészségromlást, rokkantságot és így keresőképtelenséget jelent.
Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben, azonban a centrumokban elérhető biológiai terápia a kezelésben forradalmi áttörést hozott, hiszen az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik, de hatékonyan gátolják a betegség előremenetelét – mondta a főigazgató.
Magyarországon jelenleg húsz reumatológiai centrumban kezelik a betegeket.
A szombati világnapon a betegek megfelelő felvilágosítást kapnak betegségük természetéről, a kezelésről, és a tennivalókról is.
A világnapot először 1996-ban rendezték meg.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Guinness-rekorddal készülnek az artritisz világnapon, szombaton QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →