Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

GKI-felmérés: a betegek drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez

írta   /   2013-04-24  /   nincs hozzászólás

Pharmacist Filling a PrescriptionA GKI egészségügykutató intézete legfrissebb felmérése alapján azt állapította meg, hogy a betegek a néhány évvel ezelőttinél “drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez”.

    A magyar felnőtt lakosok kétharmada úgy érzi, többet fizet a gyógyszereiért, mint néhány évvel ezelőtt. Minden ötödik, gyógyszertárba járó felnőtt szerint a gyógyszerek, patikai készítmények az elmúlt években jelentősen drágultak.
Ennek kapcsán kiemelték, hogy a patikába járó felnőttek csaknem fele küzd valamilyen krónikus betegséggel, amelyre rendszeresen gyógyszert kell szednie.

   A 60 év feletti korosztályban 93 százalék jelezte, hogy krónikus betegséggel küzd. A havi nettó 110 ezer forintnál alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők között is csaknem kétharmad a krónikus betegségben szenvedők aránya, míg az e fölötti kategóriákban 35-48 százalék számolt be arról, hogy valamilyen súlyos betegséggel küzd.
Ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerárak emelkedése éppen a legszegényebb, s egyben a legköltségérzékenyebb rétegeket érinti a leginkább – tette hozzá az intézet.
A krónikus betegségben szenvedők több mint fele tapasztalta, hogy megszokott gyógyszere helyett orvosa más, olcsóbb készítményt írt fel, vagy a patikában ajánlottak olcsóbbat, többségük összességében mégis növekvő gyógyszerárakról számolt be. Ráadásul a felírt vagy ajánlott olcsóbb készítménnyel kapcsolatban minden ötödik válaszadó érzékelt valamilyen problémát, döntő többségük vissza is tért a korábbi gyógyszerére.
Az intézet által megkérdezettek a gyógyszerek hozzáférhetőségét is kifogásolták. Hozzátették, a gyógyszertárba járó felnőttek 44 százaléka tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy a patika nem tartott az általa keresett gyógyszerből. A felmérés eredményei szerint “legkevésbé a fővárosi patikák készleteznek”, itt a betegek mindössze 46 százalékát tudták azonnal kiszolgálni, 54 százalékukkal már előfordult, hogy kénytelen volt később visszamenni a felírt gyógyszerért.
A patikába járó krónikus betegek többsége azzal a változással sem ért egyet, hogy megszűnt a háromhavi gyógyszeradag egyszeri kiváltási lehetősége, s így havonta kell kiváltani a receptet. A nemrégiben bevezetett patikai szolgáltatások közül a válaszadók mintegy negyede kipróbálta már az úgynevezett információs pultot, viszont a többi szolgáltatás (vérnyomás-, vércukor-, testzsírtömegmérés, gyógyszer-házhozszállítás, internetes rendelés) kipróbálási aránya továbbra is elenyésző, “azaz nem váltotta be a hozzá űzött reményeket” – írta a GKI.
A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet a felnőtt magyar lakosság gyógyszerkiváltási szokásait és a patikákkal kapcsolatos benyomásait országosan reprezentatív mintán, 1000 ember kérdőíves megkérdezésével mérte fel 2013 márciusában.

hirdetés

az oldal QR-kódja

GKI-felmérés: a betegek drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →