Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

GKI-EKI: a gyógyszerészek szerint egyre nehezebb a patikák működtetése

írta   /   2013-05-29  /   nincs hozzászólás

gyogyszertarak2A patikák árréstömegére legkedvezőtlenebb hatással a vaklicit volt, és a patikák 16 százalékánál rövidülni fog a nyitvatartási idő a bevezetendő létszámrendelet miatt, ugyanakkor a gyógyszerészek többsége szerint érdemi segítséget jelent a szolgáltatási díj bevezetése a patika fenntarthatóságában – derül ki a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet idén áprilisában készített felméréséből.

    Az intézet minden tizedik hazai patika tulajdonosát vagy vezető gyógyszerészét kérdezte meg az új és bevezetés előtt álló szabályozások eddigi és várható hatásairól.
A kutatás szerint a patikák árrésére a legkedvezőtlenebb hatással a gyógyszergyártói vaklicit volt, de hasonlóan negatívak voltak e vonatkozásban a patika alapítási láz időszakának és a generikus programnak is a következményei. A vaklicit bevezetése a patikusok 82 százaléka szerint csökkentette az árréstömeget, míg a patikaalapítási lehetőség, valamint a generikus program elindítása a gyógyszertárak 71 százalékánál eredményezett árréstömeg csökkenést.
Az idén szeptemberben életbe lépő létszámrendelet hatására a nyitvatartási idő a patikák 16 százalékánál rövidülni fog. A létszámrendelet miatt a patikák 17 százaléka valószínűleg gyógyszerészt vesz fel, és csak 3 százaléka lesz kénytelen gyógyszerészt elbocsátani.
A rendeletmódosítás értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát szeptembertől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozza meg.
Minden negyedik patikus szerint biztos, hogy költségcsökkentő lépésekre kényszerülnek a létszámrendelet miatt. A gyógyszerészek 61 százaléka tartja legalább közepesen valószínűnek, hogy szükség lesz megszorításokra. A létszámrendelet miatti kötelezettségekhez szükséges feltételeket a vállalkozásnak csak a 42 százalékában tudja biztosan teljesíteni. Minden századik patikus szerint szinte teljesen biztos, hogy a létszámrendelet miatt be kell majd szüntetnie a gyógyszertár tevékenységét, de további 7 százalékuk is kisebb-nagyobb mértékben valószínűnek tartotta, hogy ez megtörténhet – olvasható a közleményben.
gyogyszertar3   A tulajdonosi struktúrára vonatkozó, jövő januárban hatályba lépő, a kötelező gyógyszerészi tulajdont elrendelő rendelkezésnek jelenleg minden tizedik gyógyszertár nem felel meg. Akiket rákényszerít a törvény a tulajdonosi struktúraváltoztatásra, azok nem tervezték azt korábban önszántukból megtenni. Az érintettek 63 százaléka nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével az előírt 25 százalékot meghaladó tulajdonrész eléréséhez. A patikák tulajdonosainak, gyógyszerészeinek csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy hozzáférhet a patikaalaphoz, viszont e patikáknak csak 12 százaléka tervezi, hogy valóban él is majd ezzel a lehetőséggel. Ezek alapján előreláthatólag csupán a gyógyszerészek 4 százaléka fogja igénybe venni a patikaalapot – derült ki a felmérésből.
A patikák tulajdonosainak/gyógyszerészeinek több mint a fele nem fogja tudni finanszírozni a tulajdoni hányad előírt növelését, míg a másik fele azt a patika jövőbeni nyereségéből, valamint banki hitelből, kölcsönből vagy egyéb forrásból tervezi finanszírozni.
A gyógyszerészek 71 százaléka szerint érdemi segítséget jelent a patika fenntarthatóságában a szolgáltatási díj – amelyet az állam egyes többletszolgáltatások után fizet majd a patikáknak – bevezetése.

hirdetés

az oldal QR-kódja

GKI-EKI: a gyógyszerészek szerint egyre nehezebb a patikák működtetése QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →