Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Gerinssérülteknek segíthet a hólyag irányításában egy új készülék

írta   /   2013-11-09  /   nincs hozzászólás

Brit kutatók kifejlesztettek egy készüléket, amely gerincsérülteknek segíthet a hólyag irányításába

  holyag  Az idegrendszer károsodása miatt egyes betegek nem érzékelik, mikor van tele a hólyagjuk, és irányítani sem tudják az ürítést, mivel megszakadt az idegi kommunikáció az agy és a húgyhólyag között.
Egy új eszköz “leolvassa” az épen maradt idegsejtek jeleit, ezzel képes lehet irányítani a szervet – tudósított a BBC News a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.
A gerincsérült betegek életminőségét leginkább a szexuális, vizelettartást és bélműködést irányító funkciók elvesztése rontja.
A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan megoldást találtak, amely a hólyag körüli idegsejtek használatára alapul. Az idegsejt-csoportok köré illesztett elektródák közvetíteni tudják a hólyag telítettségéről tudósító jelzéseket. Ha más idegcsoportokat stimulálnak, akkor a hólyag a beteg igénye szerint működhet ahelyett, hogy magától ürülne.
A készülék patkányok esetében működött, már csak a teljes technológia miniatürizálása van hátra – mondta el Daniel Chew, a kutatók egyike a BBC-nek. A patkány szervezetébe ültetett alkatrészeket át lehet alakítani emberi használatra, az információ feldolgozásához szükséges további eszköz azonban egy kétméteres készülékoszlop, amelyet akkorára kell kicsinyíteni, hogy elférjen a páciens kezében. A kis hordozható eszköz a jövőben jelezheti a betegnek, amikor megtelt a hólyag, egy gomb megnyomásával pedig kiválthatja a hólyag összehúzódását, vagyis az ürítést.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-24834374)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Gerinssérülteknek segíthet a hólyag irányításában egy új készülék QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →