Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Franciaországban megadóztatják az energiaitalokat

írta   /   2013-10-25  /   nincs hozzászólás

Literenként egy eurós különadóról döntött csütörtökön a francia nemzetgyűlés a koffein- és taurintartalmú energiaitalokra.

A társadalombiztosítás jövő évi finanszírozásáról szóló törvénytervezet részeként fogadta el a nemzetgyűlés a beterjesztő szocialista Gérard Bapt által csak Red Bull-adónak nevezett intézkedést. A különadót elvileg 2014. január 1-jétől vetik ki minden olyan energiaitalra, amely literenként legalább 0,22 gramm koffeint és 0,3 gramm taurint tartalmaz.energiaital
A tervezetet azonban még a parlament felsőházának, a szenátusnak is el kell fogadnia, ott november 12-én kezdik meg róla a vitát.
Gérard Bapt, aki egyébként orvos, arra emlékeztetett, hogy az illetékes egészségügyi hatóságok ezen italok fogyasztásának nem kívánatos hatásaira figyelmeztetnek, nevezetesen a kardiovaszkuláris problémákra és a neuropszichológiai zavarokra.
Franciaországban becslések szerint évente 60 millió liter energiaital fogy, azaz az új adóból 60 millió euró pluszbevételre számíthat az állam.
Az ellenzék nem támogatta az új adó bevezetését, miután a parlament tavaly már elfogadott egy hasonló jellegű javaslatot, de azt az alkotmánytanács megsemmisítette.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Franciaországban megadóztatják az energiaitalokat QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →