Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Folyamatosan erősödik az egészségturizmus Csehországban

írta   /   2013-05-29  /   nincs hozzászólás

embrioFolyamatosan erősödik a egészségturizmus Csehországban. A külföldi páciensek növekvő száma leginkább a szemészeti és a plasztikai sebészeti klinikákat, valamint a speciális női reprodukciós problémák orvoslásával foglalkozó munkahelyeket érinti.

    ”Az egészségturizmus a világban nagyon népszerű, és a cseh klinikákra érkező külföldiek száma is folyamatosan emelkedik” – jelentette ki Iveta Jakoubková, a CzechTourism kormányzati ügynökség képviselője az E15 című prágai gazdasági napilapban. Megjegyezte: hivatalos összefoglaló adatok a külföldi páciensekről nincsenek, de az érintett klinikák egybehangzóan növekedésről beszélnek.
“Tavaly 15 százalékos volt a növekedés, az idei első negyedévben 25 százalékkal több külföldit kezeltünk” – állítja Martin Filipec, a prágai Lexum szemészeti klinika igazgatója.
A külföldi ügyfelek keresését a CzechTourism és más ügynökségek segítik. “Jelenleg több mint kéttucat csehországi klinikával vagyunk kapcsolatban” – jegyezte meg Ondrej Sebej, az egészségturizmusra specializálódó HealthCzech internetes portál képviselője.
A nők meddőségének kezelésénél nagy előnye Csehországnak, hogy a liberális törvények olyan hatékony módszerek alkalmazását is lehetővé teszik, amelyek más országokban tiltva vannak. Ezen a téren elsősorban a brit, a német és az osztrák női páciensek száma emelkedik gyorsan. “Öt év alatt megháromszorozódott azon külföldi nők száma, akik cseh klinikákon kértek mesterséges megtermékenyítést. A külföldiek ma már pácienseink felét teszik ki” – nyilatkozta Marek Koudelka, a Reprofit klinika főorvosa. A Reprofit a legnagyobb meddőséggel foglalkozó csehországi egészségügyi munkahely.
A CzechTourism állami ügynökség 2011 óta rendszeresen népszerűsíti a világban a csehországi egészségturizmust. Az idegen nyelvű kiadványokon kívül speciális honlapot is működtet a világhálón.
“2012-ben két nagy kampányt folytattunk. Az első Oroszországra és az Egyesült Arab Emirátusokra, míg a második Nagy-Britanniára összpontosított” – magyarázta Jakoubková.
A cseh egészségügyi statisztikai központ (ÚZIS) szerint tavaly 89 156 külföldi állampolgár kezeltette magát Csehországban, ennek fele az Európai Unióból. Ez a statisztika nem tartalmazza azokat a külföldieket, akik turistaként szorultak orvosi kezelésre Csehországban.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Folyamatosan erősödik az egészségturizmus Csehországban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →