Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Földöntúli élmény: Ghost – 2013. május 31-től a Budapesit Operettszínházban

írta   /   2013-05-30  /   nincs hozzászólás

A musicaltörténelem különleges darabját mutatja be a Budapesti Operettszínház: május 31-én érkezik a Ghost. Egy kultikus film elevenedik meg a színpadon, ahol a mozi, a zenés színház és a technikai trükkök eddig nem látott összjátéka várja a nézőket – és persze érzelemteli színészi alakítások, amelyek nélkül ez az előadás nem lehetne olyan, amilyennek az alkotók megálmodták.

“A tegnapi ítéletidő után a sajtótájékoztató napján kisütött a nap, amire egyikünk sem számított – elsőre talán hétköznapi dolognak tűnhet az időjárás hirtelen változása. Ám a természet is egy a tőlünk független, az életünket valamilyen formában mégis befolyásoló jelenségek sorában, amelyekbe leggyakrabban bele sem gondolunk” – kezdte a Ghost sajtótájékoztatóját Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház főigazgatója és a darab rendezője. Többek közt ezekről, a tőlünk független, gyakran megmagyarázhatatlan jelenségekről, különös érzésekről szól a Ghost is, amely különleges helyet foglal el a musicalirodalomban – tette hozzá a direktor.

A Ghost csapata (Fotók: Éder Vera)

“Nem csak attól népszerű és “más” ez a darab – aminek zenéjét és a dalszövegeit Dave Stewart és Glen Ballard, szövegkönyvét és dalszövegeit pedig Bruce Joel Rubin írta -, mert egy filmet visz színpadra, vagy mert New Yorkban, Londonban és még számos helyen játsszák a világban, hanem a témája miatt is. A ma emberét egyre inkább izgatja, mi történik a halál után, érdeklik a vámpírok és más földöntúli lények élete. Reneszánszukat élik a spiritualitással foglalkozó könyvek, filmek” – véli a darab rendezője. A Ghost ezt a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéskört dolgozza fel, és bár halálról, szerelemről, a pénz utáni vágyról, a kiszolgáltatottságról szól, de humorral és játékossággal nyúl ezekhez a nem mindig felemelő témákhoz – mesélte KEROŸ, aki elárulta azt is, bár a darab igen elgondolkodtató és rengeteg érzelmet hordoz, mégis nagyon izgalmas, látványvilága pedig a filmekét idézi. A direktor úgy véli, Magyarországon még nem használtak ennyi technikai eszközt egy színdarabhoz, mint ahogyan a színház, a film és a zene ilyen különleges egyvelege sem jelent meg eddig színpadon. A produkció zenei vezetőjének, Balassa Krisztiánnak nem csak a zenekart kell vezényelnie, hanem számítógépeket kezelnie, az effektekre, samplerekre figyelnie.

A rendező: KEROŸ

A Ghosthoz a színpadi audiovizuális trükköket előkészítő szakemberek mellett az alkotók egy különleges “szakértőt” is bevontak: Danny Blue-t, aki már a sajtótájékoztatón ámulatba ejtette nem csak a jelenlévő újságírókat, hanem a darab szereplőt is. Segítői Muri Enikő és Dolhai Attila voltak, akik csodálattal konstatálták, hogy amikor Danny Attilához ért, azt Enikő is érezte, bár mindkét színész szeme csukva volt, így nem láthatták, hogy mi történik a másikkal. Egyszóval a színpadi Molly és Sam közt is megvolt az a különleges, természetfölötti kapcsolat, de hogy ezt mi hozta létre, az rejtély maradt – hátha az előadás közben valamelyik néző rájön a “titokra”.

Danny Blue trükkje Muri Enikővel és Dolhai Attilával

A zene, az effektek és mozgás összhangján felül van valami, amitől a budapesti Ghost előadás több lesz a New York-ihoz vagy a londonihoz képest: az Operettszínházban a főszerepet az emberi érzések, a színészi játék kapja. “Rég volt, hogy egy darab ennyire magával ragadja a szereplőket, már a próbák alatt” - mondta Kerényi Miklós Gábor, aki elárulta, őt magát, amióta ezzel a darabbal foglalkozik, nem csak az érzelmek ragadták el, hanem a szellemekkel való kommunikáció is. “Soha nem gondoltam volna, de már vannak szellemek, akikkel kezdek jóban lenni” - vallotta be nevetve a direktor, aki bízik benne, hogy a közönség is szívébe zárja majd a Ghostot, amelyet május 31-én és június 1-jén mutat be a Budapesti Operettszínház.

A Ghosthoz nem csak Kerényi Miklós Gábor szavai és Danny Blue természetfeletti bemutatója csináltak kedvet, hanem a musical szereplői is, akik előadták a darab néhány slágergyanús dalát. Vágó Bernadett és Dolhai Attila a nyitószámot, a Búvóhelyet énekelték el, Szulák Andrea Oda Mae Brown záródalát adta elő. Valószínűleg egyedülálló produkcióban is része volt a sajtótájékoztató résztvevőinek: a két Sam – Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté –  együtt énekelt. A Ghost már szállóigévé lett “Detto”-ját pedig Muri Enikő és Kerényi Miklós Máté adta elő.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

Földöntúli élmény: Ghost – 2013. május 31-től a Budapesit Operettszínházban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →