Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Fokozódó influenza aktivitásról adott jelentést 15 európai ország

írta   /   2014-01-26  /   nincs hozzászólás

Fokozódó influenza aktivitásról adott jelentést 15 európai ország az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC). A megelőző hetihez hasonlóan a múlt héten is Portugáliában, Spanyolországban és Angliában zajlott kiterjedt influenza járvány. Emellett több ország számolt be regionális járványokról, így Hollandia, Olaszország és Bulgária is.
jan26Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból egyre nagyobb arányban mutatják ki az influenza vírust. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítik, hogy a kontinensen elsősorban az A(H1)pdm09 és az A(H3) influenza vírusok terjednek. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba is az A(H1)pdm09 vírustörzs jelenlétét mutatta ki hazánkban, eddig összesen két beteg légúti mintájából.
Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. Az adatok általában a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. A hálózatban az Európai Unió illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz (kivéve Liechtensteint). Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Forrás: ÁNTSZ

hirdetés

az oldal QR-kódja

Fokozódó influenza aktivitásról adott jelentést 15 európai ország QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →