Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Főigazgató: az idegtudományi intézet finanszírozási gondokkal küzd

írta   /   2013-09-15  /   nincs hozzászólás

A magas minőségű szakmai munka mellett az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet is azzal küzd, hogy a területen kívüli betegek után nem kap finanszírozást, továbbá nincs megoldva a műszerutánpótlás – mondta el Nagy Zoltán, az intézmény főigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.
oiti
A professzor hangsúlyozta, az idegtudományok minden szegmensét lefedő ellátást nyújtó intézményben minden, területen kívüli beteget ellátnak, de erre a területi betegek ellátásán felüli betegszámra már nem kapnak finanszírozást. Ez 30-50 millió forint mínuszt jelent a kórháznak havonta – tette hozzá.
Nagy Zoltán szerint elengedhetetlen a műszerpark megújítása, napi gondot okoz a több évtizedes eszközök, a műtők berendezéseinek működtetése, amely rengeteg pénzt emészt fel.
A műszerek pótlására, a meglévők karbantartására másfél milliárd forintra lenne szüksége az intézménynek – mondta kérdésre válaszolva a főigazgatója, hozzátéve, felvették a kapcsolatot az egészségügyi államtitkársággal, amely elismerte a nehézségeket. Nagy Zoltán úgy fogalmazott: “nem az egészségügyi kormányzaton múlik, hogy ezek a források nem kerülnek ide”.
A főigazgató beszámolt arról is, hogy az intézmény vezetését másfél éve vette át az új menedzsment, azóta alapjaiban újult meg az intézmény gazdálkodási, szervezeti és betegellátási tevékenysége.
Az intézmény profiljába a nemzetközi hírű idegsebészet mellett beépült a neurológia, ezen belül a stroke, az epilepszia és a Parkinson-kór ellátása is.
Nagy Zoltán elmondta, hogy saját stroke-programjuk van, az intézetbe kerülő akut stroke-betegek 14 százalékánál végzik el az elzáródott agyi erek megnyitását, az esetek felénél a legkorszerűbbnek számító katéteres vérrög-eltávolítást alkalmazzák. Összehasonlításként hozzátette: a vérrögoldás az esetek három százalékában történik, míg Ausztriában a stroke-esetek 17 százalékában.
Az intézet számos kórházzal tart szoros szakmai kapcsolatot, fogadják az onnan az intézetbe irányított betegeket, illetve az intézetben működik a Semmelweis Egyetem idegsebészeti tanszéke is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Főigazgató: az idegtudományi intézet finanszírozási gondokkal küzd QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →