Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő hálózat alakul

írta   /   2013-10-04  /   nincs hozzászólás

Fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő hálózat alakul az Új Széchenyi Terv keretében, a csaknem ötmilliárd forintos program célja, hogy a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését képzésekkel vagy konkrét állásajánlatokkal segítsék – mondta az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára egy szakmai konferencián.

Soltész Miklós arról beszélt, a fogyatékos emberek nagy részének az a törekvése és vágya, hogy ne eltartott, támogatott legyen, hanem ő maga is hozzá tudjon járulni a gazdaság, az ország fejlesztéséhez.

megváltozott
A szemléletváltásnak köszönhetően mind több nagy cég foglalkoztat megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékos embereket – közölte. Utalt arra is, hogy 2010 óta már tízezerrel sikerült növelni a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát.
Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a tárca a múlt héten írt ki egy 620 millió forint keretösszegű pályázatot foglalkoztatotti létszámbővítésre, új munkahelyek kialakítására. Reményei szerint ezzel a pályázattal két-háromszáz új munkahely jöhet létre az országban, olyan térségekben, ahol alacsonyabb a foglalkoztatás.
Soltész Miklós elmondta, a most kialakítandó országos hálózat lényege, hogy a nyílt munkaerőpiacon álláshelyeket kínáló cégek és a megváltozott munkaképességű munkavállalók azonos helyen, a kialakítandó hálózati pontokon, irodákban jelentkezhessenek, utóbbiak nem csak konkrét munkákra, hanem képzésekre, fejlesztésekre is.
Fehér Ildikó a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) képviseletében újságíróknak arról beszélt, hogy az eddig egymástól elszigetelt szervezetek, munkaerő-piaci szolgáltatók most országos hálózatba szerveződnek, és az országban több mint hatvan helyen, megyénként átlagosan három településen lesznek elérhetők.
Ezek a hálózati pontok lényegében civil fenntartású munkaközvetítő irodaként működnek – mondta. Hozzátette: a különbség az állami fenntartású munkaügyi központokkal szemben az, hogy kevesebb emberrel foglalkoznak, de sokkal összetettebb szolgáltatást nyújtanak. Felkészítik például a munkaadót a fogyatékos emberek foglalkoztatására, és segítik a munkavállalók beilleszkedését.
Arról is beszélt, hogy a program egy korábbi részeként eddig már ötezer ember adatait rögzítették, felmérték a képességeiket, és közülük kétezer-kétszázan már képzésben vesznek részt.
Közölte azt is, az FSZK-nál jelentkezhetnek azok, akik állást tudnak kínálni a megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereknek.
A rendezvényhez kiadott háttéranyag szerint Magyarországon a megváltozott munkaképességű, fogyatékos vagy tartósan beteg emberek száma a 2011-es népszámlálás adatai alapján – az aktív korú, 16-65 év közöttiek körében – mintegy 1,4 millióra tehető. Közülük minden második (52 százalék) mondta azt, hogy egészségi állapota akadályozza a munkavállalásban.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő hálózat alakul QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →