Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Fog-kém a szájban: árulkodik evésről, ivásról, dohányzásról, beszédről

írta   /   2013-08-12  /   nincs hozzászólás

Mindenről árulkodó fogkémet fejlesztenek ki Tajvanon: a szájba építhető műfog folyamatosan tájékoztat jeladójával arról, hogy gazdája éppen eszik, iszik, dohányzik, köhög vagy beszél.

A műfog az illető szájmozgása alapján gyűjt adatokat, amelyeket azután továbbít számítógéphez. Ez lehet pusztán egy okostelefon is. A fogkém külsőre normál őrlőfognak tűnik, kifejlesztői a Tajvani Nemzeti Egyetem informatikusai. Használhatósága sokrétű lehet, elsősorban orvosoknak jönne jól betegeik ellenőrzéséhez, például egy elhízott ember zugétkezéseinek leleplezéséhez, de a lélegzetvétel követésére is alkalmas a készülék.

fog
A műfog – fejlesztői szerint – alkalmas lehet beszédhibás emberek kezelésére, fogyatékosságuk megszüntetésére, és még az énekesek képzését is segítheti.
A prototípus már elkészült, de vezetékes. A fejlesztők most azon fáradoznak, hogy vezeték nélküli adatsugárzásra is alkalmassá tegyék a kémfogat, amelyet tisztításhoz ki kell venni, és persze elemcseréhez is.
A próbaüzem során 8 embert rágógumiztattak, itattak, beszéltettek, köhögtettek. A tapasztalat szerint a számítógép 93 százalékos pontossággal osztályozta helyesen az egyes cselekvéseket.
A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy mindegyik fogkémet egyénre kell szabni, és nem csak az illető fogazatának, hanem szájmozgásának sajátosságai miatt – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Fog-kém a szájban: árulkodik evésről, ivásról, dohányzásról, beszédről QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →