Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetemen

írta   /   2014-01-23  /   nincs hozzászólás

 Magyarországon először ültettek be feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert, a műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívelégtelenségben szenvedő 57 éves férfin végezték el – tájékoztatta az egyetem.

pacemaker   A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége már jelentősen korlátozta mindennapi tevékenységében. A műtét – amelyet Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett – jól sikerült. A férfit öt nap múlva, javuló állapotban hazaengedték – ismertették.
Az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek, és a cseréjükkor a beteget műteni kell. Ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. A különleges szívizom-erősítő pacemaker energiaigénye viszont mintegy százszorosa a hagyományos készülékekének, ezért volt szükség arra, hogy feltölthető legyen. A készüléket kéthetente, fél órán át kell tölteni.
A közlemény szerint az újgenerációs pacemakert a világon eddig csak hat országban – Németország, Egyesült Államok, Olaszország, Svájc, Ausztria, Csehország – alkalmazták a szívelégtelenség kezelésére. Lényege, hogy új módszerrel erősíti a szív izomzatát, olyan impulzusokat ad le, amelyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddigi klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek életminősége jelentősen javul a használatával.
A készülék elterjedése nagy előrelépést jelenthet Magyarországon is a szívelégtelen betegek terápiájában, csökkentheti az olyan szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja – írta az egyetem.
Magyarországon jelenleg mintegy 35 ezer pacemakeres beteg van. A hagyományos készülékeket döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használják. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán – az úgynevezett nem gyógyszeres terápiák legnagyobb regionális központjában – évente 1800 pacemakert ültetnek be – olvasható az egyetem közleményében.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetemen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →