Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Február 14. – a szív diadalának örök árnyékában az agy egy rejtélyes betegsége

írta   /   2013-02-14  /   nincs hozzászólás

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját.

Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is.

Ez a nap lehetőség arra, hogy tájékozódjunk a betegséggel és a gyógyítással kapcsolatban, valamint jobban odafigyeljünk az epilepsziával élőkre.

Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran – még ha segítő szándékkal is – többet ártanak, mint használnak.

Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.

Egy roham lezajlása nem jelenti azt, hogy Önnek epilepsziája van. Ha azonban Önnek már volt két rohama, drámaian megnő a további rohamok kialakulásának valószínűsége. Legalább két provokáció nélkül kialakuló roham szükséges az epilepszia diagnózisának felállításához.

Az epilepszia leggyakrabban gyerekkorban, illetve 65 éves kor felett alakul ki, ettől függetlenül azonban bármely korban kialakulhat. Kezelés segítségével elérhető a rohammentesség, illetve csökkenhet a rohamok gyakorisága és intenzitása. Nagyon sok esetben az epilepsziás gyerekek idővel kinövik a betegséget.

Mivel az epilepsziát az agysejtek rendellenes tevékenysége okozza, a rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek. A roham átmeneti zavartságot, teljes eszméletvesztést, a karok és lábak kontrollálatlan rángatózását hozhatják létre, de előfordulhat hogy az egyetlen tünet, az hogy a beteg néhány másodpercig csak üresen néz.

A tünetek a roham típusától függően is változhatnak. A legtöbb esetben az epilepsziás beteg rohamai minden alkalommal azonos típusúak, éppen ezért a tünetek is nagyon hasonlóak. Ennek ellenére kialakulhatnak különböző típusú rohamok is, eltérő tüneteket előidézve.

A rohamok kezdetétől függően elkülöníthetünk parciális vagy generalizált rohamokat. Ha úgy tűnik, hogy a roham az agy csak egy bizonyos területének rendellenes működéséből adódik, akkor parciális vagy fokális, míg a teljes agyat érintő rohamok esetén generalizált rohamokról beszélünk. Bizonyos esetekben a roham az agy egy körülhatárolt területéről kiindulva átterjed az agy többi részére.

Parciális rohamok:

- Egyszerű parciális rohamok. Ez a rohamtípus nem jár eszméletvesztéssel, módosíthatja azonban az észlelést, illetve megváltozhat a roham alatt a dolgok észlelése, szaga, vagy hangzása.

- Komplex parciális rohamok. A komplex parciális rohamok során tudatzavar (eszméletvesztés) is kialakul, azaz a beteg bizonyos időre elveszti kapcsolatát a külvilággal. A komplex parciális rohamok általában akaratlan mozgásokkal, például a kezek dörzsölésével, csámcsogással, a karok mozgatásával, vagy valamilyen hangadással indulnak.

Generalizált rohamok:

- Absence rohamok (petit mal rohamok). Erre a rohamfajtára az jellemző, hogy a beteg pár másodpercig nincsen tudatánál, csak révedezik.

- Mioklónusos rohamok. Ez a rohamtípus a karok, és a lábak hirtelen rángatózásával jár.

- Atóniás rohamok. Ebben az esetben a beteg hirtelen összeesik, vagy elesik.

-Tónusos-klónusos rohamok (grand mal). Ez az epilepsziás rosszulléteknek a legintenzívebb formája, mely során először a test megfeszül, majd rázkódni kezd. A beteg a rosszullétek során eszméletét elveszti, a történtekre nem emlékszik. Gyakran a roham alatt nyelvét megharapja, vizeletét maga alá engedi.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Hogy ha Ön ismert epilepsziás azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik mindenképp forduljon orvosához. Az alább felsorolt esetekben is mindenképpen keresse fel orvosát:

- A roham 5 percnél tovább tart.

- Lassan tér magához a roham után.

- Azonnal kialakul egy második roham.

- Ön terhes, vagy cukorbeteg

-A rohamos súlyossága, illetve gyakorisága változik.

- Megváltozik a roham utáni érzete.

-A roham előtt egy hirtelen éles fejfájást, vagy más stroke-ra utaló tünetet észlel, pl.: a test egyik oldala hirtelen meggyengül, elzsibbad, illetve látászavar, zavartság, koordinációs vagy egyensúly bizonytalanság illetve beszédzavar alakult ki.

Hogyha Ön szemtanúja egy rohamnak azonnal hívjon orvosi segítséget és kövesse az alábbi lépéseket:

- Finoman fordítsa a beteget az egyik oldalára, és ezt követően tegyen valami puhát a feje alá. Lazítsa meg a nyak körüli szoros nyakkendőt, inggallért.

- Ne próbálja meg ujjait, vagy bármi mást a beteg szájába bedugni, még soha senki nem nyelte le a nyelvét a roham alatt, ez teljességgel lehetetlen.

- Ne próbálja meg lefogni a beteget a roham alatt, és ne próbálja meg felkelteni a beteget kiabálással vagy rázogatással. Távolítson el minden veszélyes tárgyat a beteg útjából.

- Nézze meg, hogy nincs-e a betegen egy egészségügyi karkötő, amin fel van tüntetve, hogy roham esetén kit kell értesíteni, és milyen gyógyszereket szed a beteg.

- Maradjon a beteg mellett a mentők kiérkezéséig. Ha lehetséges gondosan figyelje meg a beteget, hogy később részletesen beszámolhasson erről az egészségügyi szakszemélyzetnek.

Forrás, partnerünk: Webbeteg

hirdetés

az oldal QR-kódja

Február 14. – a szív diadalának örök árnyékában az agy egy rejtélyes betegsége QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →