Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Expo 2020 – A törökországi Izmir az egészségügy témakörével pályázik

írta   /   2013-11-11  /   nincs hozzászólás

A törökországi Izmir számít az egyik legkomolyabb jelöltnek a 2020-as világkiállítás megrendezésére. Az Égei-tenger partján fekvő, közel 4 millió lakosú fürdőváros másodszor pályázik a fél évig tartó rendezvényre.

Befejezéséhez közeledik a 2020-as “nagy” világkiállításra való felkészülés: a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 167 országból akkreditált delegáltjai november 27-i közgyűlésükön döntik el Párizsban, hogy a pályázó négy város közül melyik rendezheti meg a nagyszabású rendezvényt 2020. május 1. és október 31. között.
A rendezés jogát Izmir mellett az oroszországi Jekatyerinburg, a brazíliai Sao Paulo és az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Dubaj is megpályázta. Eredetileg a thaiföldi Ajutthaja is a jelöltek között volt, de ez utóbbi helyszín kellő kormányzati támogatás hiányában a nyáron visszalépett.
Az Égei-tenger gyöngyszemének is nevezett Izmir, a világ egyik legrégebbi települése Isztambul és Ankara után Törökország harmadik legnagyobb városa. Már a 2015-ös világkiállítás rendezési jogára is pályázott, de akkor alulmaradt Milánóval szemben. A törökországi szervezők úgy érzik, ezúttal nagyon jó esélyük van a győzelemre.
“A statisztika azt mutatja, hogy az olyan városok, amelyek egyszer sikertelenül pályáztak, s legközelebb újra megmérettetik magukat, az esetek nyolcvan százalékában elnyerik a szervezés jogát” – mondta az MTI-nek Geza Dologh, a mintegy száztagú szervezőbizottság magyar származású tagja. Az Izmiri Hajózási Kamara nyugalmazott elnökének apja magyar, anyja német, ő maga már Isztambulban született 1945-ben. Már öt évvel ezelőtt is részt vett az előkészítésben, s úgy érzi, az elmúlt években szervezettebben folytak a munkálatok, mint korábban.
A lényegen azonban nem változtattak: a globális megarendezvények rangsorában a labdarúgó világbajnokság és az olimpia után következő, elvileg általános tematikájú expót Izmir az egészségügy témaköre köré szervezné. Ehhez pedig a törököknek sikerült az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is maguk mellé állítaniuk, amely a pályázat legfőbb támogatója.
“Az egészségügy eddig még soha nem volt a témája egyetlen expónak sem, s a mostani pályázók közül sem javasolta ezt más” – indokolta a választást az MTI-nek Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója, aki az Izmirben október elején rendezett egészségügyi szimpózium egyik fő előadója volt. A 2020-ig kitekintő európai egészségstratégiáról tartott előadásában kiemelte: annak ellenére, hogy az elmúlt három évtizedben az európai régióban egyre jobb az egészségügyi helyzet, még nagyon sok az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban.
“Jelentősen lendítene az európai, de leginkább a globális egészségügyi helyzeten egy olyan világkiállítás, amely fölkarolná az egészség kérdését, és hirdetné a WHO üzeneteit” – hangsúlyozta az MTI-nek Jakab Zsuzsanna. Példaként említette a népegészségügyi helyzet javítását, a megelőzést és az egészségmegőrzés kérdését. A regionális igazgató elmondta, hogy a jelenleginél – az egészségügyre fordított források 3 százalékánál – sokkal többet kellene a megelőzésre költeni annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszerek ne legyenek annyira leterhelve, s az expó segíthetne abban, hogy a WHO meggyőzze erről a politikai döntéshozókat.
“Kevés olyan európai ország van, ahol olyan hatékonyan megoldották, hogy mindenki hozzáférjen az egészségügyi ellátáshoz, mint éppen Törökországban. Az egészségügyi helyzet javítása nemcsak az anyagi helyzettől függ, hanem attól is, hogy milyen politikát valósít meg egy ország” – tette hozzá Jakab Zsuzsanna.
A török kormány a világkiállításra való felkészülés jegyében mintegy ötven fejlődő országot támogatott egészségügyi szolgáltatások és orvosi ellátás formájában 200 millió dollár (42 milliárd forintos) értékben. A rendezvényre pedig összesen 50 milliárd dollárnyi (10,5 ezer milliárd forintnyi) beruházást irányzott elő Törökország.
Az expót a repülőtértől húsz kilométerre, a városközpontban, egy háromszáz labdarúgópálya területének megfelelő, 273 hektáros tengerparti öbölben tervezik kialakítani. Az öblöt jelenleg átszelő utat alakítanák át a világkiállítás fő sétányává, s innen további utak ágaznának szét csillagformában. A parkosított területen, annak természetvédelmi jellegét megőrizve, a világkiállítást követően egy egészségügyi központ nyílna.
Mustafa Toprak, az izmiri régió kormányzója azt reméli, hogy a tematikus világkiállítással a 8500 éves múltra visszatekintő egykori Szmirna végre kibújhat Isztambul és Ankara árnyékából, és visszanyerheti önálló kulturális identitását. A helyiek büszkék arra, hogy itt már a római korban is termálfürdők működtek, hogy itt született Homérosz és itt élt Hippokratész, és hogy az óvárosban hozták létre a világ első pszichiátriai kórházát. A modern Izmirben pedig – amely mintegy ötven országból alig három óra repülőúttal elérhető – kilenc egyetemen öt orvosi kar működik.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Expo 2020 – A törökországi Izmir az egészségügy témakörével pályázik QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

dohanyzas

Nemzeti dohányzástiltó táblák: súlyos bírságok jöhetnek

bővebben →