Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Európán belül a legtöbb kiskorú Oroszországban követ el öngyilkosságot

írta   /   2013-03-17  /   nincs hozzászólás

Európán belül a legtöbb kiskorú Oroszországban követ el öngyilkosságot, tavaly 37 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma – írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap pénteken az orosz közegészségügyi hatóság vezetőjével közölt interjú kapcsán.

    Gennagyij Onyiscsenko akadémikus szerint az öngyilkosságok számának emelkedése nem csak Oroszországra jellemző. Előrejelzések szerint 2020-ra a világon a halálozási okok sorában a második helyre lép elő az önkéntes halál, megelőzve a rákbetegségben elhunytak számát. A Földön naponta körülbelül egymillió ember vet véget önkezével az életének.
Oroszországban 2010-ben 100 ezer lakosra közel 20 kamasz öngyilkossága jutott. Ez háromszor annyi, mint a világ egyéb térségeinek az átlaga. Évente minden tizenkettedik 15 és 19 éves kor közötti fiatal megpróbál önkezével véget vetni az életének – hívta fel a figyelmet a riasztó jelenségre az orosz szakember.
Szibériában a legmagasabb a kamaszok öngyilkosságának aránya. A régión belül a Mongóliával határos szibériai Tuvai Köztársaság vezeti a szomorú statisztikát, de a Bajkál-tó mentén fekvő Burjátföldön, valamint kelet-szibériai Jakutföldön is nagyon magas ez az arány.
Az alapvető okok között szerepel szerelmi bánat, konfliktus a szülőkkel, félelem a jövőtől, a magánytól. A leggyakrabban a gyermekotthonok volt lakói menekülnek öngyilkosságba. A fiatal öngyilkosok között igen magas a munkanélküliek aránya.
A fiatalok döntő részének azonban nem áll szándékában megölnie magát, tettüket csupán egyfajta segélykiáltásnak szánják – állapította meg az orosz közegészségügyi hatóság vezetője. Gennagyij Onyiscsenko elmondta, hogy tavaly év végén, amikor kormányhatározat alapján foglalkozni kezdtek a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságokkal, kiderült: több mint ezer olyan orosz nyelvű internetes oldal létezik, amely arra ösztönöz, illetve “útmutatást” ad az elkövetéshez.
Az orosz közegészségügyi hatóság vezetője szerint megfelelő törvényekre volna szükség, hogy az ilyen oldalakat bezárathassák, egyelőre ugyanis a hatóságnak nincs joga ahhoz, hogy ezt megtegye.

Forrás: rg.hu, MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Európán belül a legtöbb kiskorú Oroszországban követ el öngyilkosságot QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →