Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Európa-nap Fesztivál 2013.

írta   /   2013-05-10  /   nincs hozzászólás

europanapMájus 9. – az Európai Unió napja! Ennek alkalmából országszerte 16 városban várják a szervezők ingyenes családi programokkal az érdeklődőket május 4. és 16. között.

 Részletes információ a 2013-as Európa-nap magyarországi ünnepségeiről:

 

• Budapest – Erzsébet tér, Akvárium – május 11. • Miskolc – Városház tér – május 11. • Mohács – Deák tér – Hősök parkja – május 12. Szeged– Dóm tér - május 11. • Szolnok – Kossuth tér – május 11. • Tamási – Termálfürdő – május 11.

 

Budapest – Erzsébet tér, Akvárium – május 11.

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország neves jazz-zenészeivel

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 11-én szombaton, a budapesti Erzsébet téren. Az egész napos programok között az egészen kicsik és az idősebbek, a jazz, a gospel, a blues, a klasszikus és a rockzene rajongói, valamint a színház szerelmesei is találnak majd kedvükre valót.

Az idei Európa-nap fókuszában a polgárok európai éve áll, ezért az Erzsébet tér egy napra modern kori, sokszínű, európai agorává változik. Köszöntjük a július 1-jén csatlakozó Horvátországot is és az így 28 tagúra bővülő Európai Uniót.

Reggel tíztől este tízig színes programokkal várunk mindenkit. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: a Piréz Műhely foglalkozásai, RePlacc, ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, valamint Kovácsovics Fruzsina és az Apacuka zenekar koncertje várja a gyerekeket.

A felnőttek tájékozódhatnak az őket európai polgárokként megillető jogokról, legyen szó akár EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-es európai parlamenti választásokról. Az útleveles játékban részt vevők pedig számos ajándéktárggyal gazdagabban térhetnek haza.

A nagyszínpadon hazai és európai zenészek váltják egymást. A nap fő fellépője a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag zenekar. Összesen hét országból érkeznek a neves jazz-zenészek, hogy egy közös, sokszínű európai produkcióval köszöntsék az Európa-napot. Magyarországot a jazz-rajongók körében méltán népszerű Szakcsi Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli majd. Nagy Brittaniából Byron Wallen trombitás érkezik, akit a Jazzwise magazin “az egyik leginnovatívabb, legizgalmasabb és legeredetibb élő trombitásként” aposztrofált. Dániát Christina von Bülow, szaxofonosnő, Ausztriát Berndt Reiter, kiváló dobos, Csehországot pedig Josef Feco (bőgő) képviseli majd. Vendégünk lesz az izraeli jazz élet kiemelkedő alakja, Amikam Kimelman tenor szaxofonos. A koncertet a különleges hangú román jazz-énekesnő, Luiza Zan éneke teszi teljessé. A nemzetközi jazz-koncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézetnek köszönhetően pedig az Angers-i Orchestre Scénefonia lép fel ismert filmzenék szimfonikus feldolgozásával.

Ferenczi György és a Rackajam a városi népzenét elegyíti a soul- és a blues-zenével. Bolyki Balázs, a gospel műfaj egyik legnevesebb hazai képviselőjének kórusa, a NEVER GIVE UP sérültséggel élő tagokból áll. Fellépésük a befogadás és a fel nem adás üzenetét hirdeti az Európa-napon.

Az Európa Pont helyszínén, a pódiumszínpadon az európai identitásról beszélgetünk, arról, hogy magyarként európaiak, európaiként magyarok vagyunk. Vendégünk lesz Ripoff Raskolnikov, osztrák származású zenész. A dán c:ntact tánccsoport a Ghandi Gimnázium drámatagozatos diákjaival lép fel, a Momentán Társulat interaktív és improvizatív előadása pedig az európai értékek köré épül.

A gasztronómia kedvelői az Európa sörkertben és a BurekBárban kóstolhatják meg a kontinens ízeit, a Horvátország iránt érdeklődők pedig az idegenforgalmi kiállításon ismerkedhetnek a július 1-jén csatlakozó ország természeti és kulturális értékeivel.

A RÉSZLETES PROGRAM:

NAGYSZÍNPAD 11:00 Az APACUKA zenekar gyermekkoncertje 13:30 SCÉNEFONIA (Orchestre Symphonique d’Angers) (FR) 14:30 KÖSZÖNTŐ 15:30 NEVER GIVE UP gospel kórus Bolyki Balázs vezetésével 17:00 FERENCZY GYÖRGY és a RACKAJAM 18:30 EU JAZZ EXPRESSZ (Szakcsi Jr. és Gyárfás István (HU), Byron Wallen (GB), Christina von Bülow (DK), Berndt Reiter (AT), Josef Feco (CZ),  Amikam Kimelman (IL), Luiza Zan (RO)) 20:30 KISCSILLAG

PÓDIUMSZÍNPAD 10:00 KOVÁCSOVICS FRUZSINA interaktív koncertja 11:00 VITAFÓRUM: Polgárok Európai Éve 13:00 KOPRIVE Tamburazenekar 15:00 C:NTACT társulat (DK) – GANDHI Gimnázium 16:30 MOMENTÁN TÁRSULAT: Rögvest – Szavazz szavakkal! 18:00 MI LENNE, HA NEM LENNE EU? – Bemutatkozik a Gödöllői Testvérvárosi Egyesület projektje, amely az Európa a  polgárokért program kereteiben valósul meg. 20:00 EU POLGÁR: beszélgetés RIPOFF RASKOLNIKOV (AT) zenésszel

A fesztivál ingyenesen látogatható, mindenkit várunk szeretettel!

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Európa-nap Fesztivál 2013. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →