Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Járványok, fertőző betegségek  >  Hepatitis-C  >  jelenlegi cikk

Esetleges hepatitismegbetegedéseket vizsgálnak a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban

írta   /   2013-10-22  /   nincs hozzászólás

Hepatitis A vírus betegíthette meg a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ néhány egészségügyi dolgozóját, ezért haladéktalanul járványügyi vizsgálatot rendeltek el az intézményben – tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Közleményük szerint a járványügyi vizsgálatot a területileg illetékes népegészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte, a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a megbetegedések kizárólag egészségügyi dolgozókat érintettek, kórházban ápolt betegeket nem – tették hozzá.
A hepatitis A vírusról összeállított tájékoztatójában az ÁNTSZ azt írta, a fertőző májgyulladás kórokozója emberi érintkezéssel, piszkos kézzel vagy szennyezett étellel-itallal terjed. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, emiatt a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet.
A védőoltással megelőzhető betegségek közül a fertőző májgyulladás a leggyakoribb. A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek két-három hét múlva megszűnnek, de a lábadozás két-három hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, gyógyszeres kezeléssel nem gyorsítható a folyamat. Idősek és az egyéb okból májbetegek között súlyosabb lefolyású lehet.
A hepatitis A ellen a személyes higiénére való odafigyelés mellett védőoltással lehet védekezni. Az ÁNTSZ javasolja a védőoltást mindazoknak, akiknek krónikus májbetegségük van, akik fertőzött területre utaznak, illetve a külföldi utazásokat kedvelőknek, akik nem estek át fertőző májgyulladáson gyermekkorukban, és azoknak is, akik kedvelik az utcai árusoknál való étkezést.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Esetleges hepatitismegbetegedéseket vizsgálnak a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →