Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Mit jelentenek az UV index értékei, és mikor napozhatunk?

írta   /   2013-06-18  /   nincs hozzászólás

sutanaap1. UV index 0-2,9:Gyenge sugárzás

A sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. Napozás: 60 percnél kevesebb javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél kevesebb; 11 óra előtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető.

Ajánlások:

• Viseljen napszemüveget a verőfényes napokon. Télen a friss hó megkettőzi az UV  sugárzás erősségét. • Ha könnyen leég, ne járjon fedetlen bőrfelülettel és használjon napvédő krémet.

Ügyeljen a következőkre: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat. A síelők és a  fürdőzők fokozottan gondoljanak erre. Hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet! Azt a bőrfelületet fokozottan védje, ami ki van téve a     visszavert sugárzásnak pl. áll, orr alatti területek.

2. UV index 3-4,9:  Mérsékelt sugárzás – alacsony veszélyességi szintet jelen

Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb;  11 óra előtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető.

Ajánlások:

• Szabadban tartózkodva ne hagyja fedetlenül bőrét,

• Hordjon UV-szűrös napszemüveget,

• Használjon napvédő krémet.

3. UV index 5-6,9:  Erős sugárzás:

Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny  bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek. Napozás: Kb. 20 perc, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető. Ajánlások:

• Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon napon 11-15 óra között,

• Fedetlen testrészeit védje fényvédő krémmel. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon.

• Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel.

4. UV index 7,0-7.9: Nagyon erős sugárzás A 7,0-7,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő 15-20 perc. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel!

Napozás: 11 óra előtt és 15 óra után tartózkodjon a napon, maximum 20 percig.

Ajánlások:
• Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen!
• Javasoljuk, hogy ilyenkor árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon 11 és 15 óra között.
• Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét!
• Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.

Ne feledje: A fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát! Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni abőrre a kenőcsből négyzetcentiméterenként. Esztétikai okokból ez azonban rendszerint nem történik meg.

Így nagyon kevesen használják előírás szerint a fényvédőket, de abban a       tudatban tartózkodnak a napon, hogy megtették a szükséges óvintézkedést. Csökkenti a       védelmet az is, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után  nem kenjük be magukat újra. A téves biztonságérzés miatt a fényvédőt használók többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek máshogy is, mint akik már eleve kerülik a túlzott       napozást, így számukra nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata. A fényvédelemmel kapcsolatban tehát ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az       első helyen, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon valóvédekezés és csak ezután jönnek a fényvédők.       A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek
megfelelően napozni.

5. UV index 8,0 felett:  Extrém sugárzás  
A 8,0 feletti UV index nagyon nagy kockázatot jelent akkor, ha nem védekezünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy extrém UV sugárzás hazánkban ritkán fordul elő. Extrém sugárzásra kell  felkészülni a tengerparton és magas hegyekben nyaralóknak!!!

Ajánlások:

• Legyen különösen elővigyázatos! A nem kellően védett bőr nagyon gyorsan, 10 perc alatt leég.
• 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, keresse az árnyékot, öltözzön fel, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget, használjon legalább 15-ös faktorú
napvédő krémet, amit ujjnyi vastagon kenjen bőrére, kétóránként kenje újra bőrét.
• Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mit jelentenek az UV index értékei, és mikor napozhatunk? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →