Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Geriátria  >  jelenlegi cikk

Ép testben ép lélek, hatvan túl is

írta   /   2013-02-18  /   nincs hozzászólás

A középkorúak fizikai állóképességének, jó kondíciójának mértéke kapcsolatba hozható az időskori demencia kialakulásának kockázatával.

Dr. Laura F.DeFina, a Dallasi Cooper Kutatóintézet munkatársa által vezetett vizsgálódás során 1971 és 2009 között közel 20.000 65 évnél fiatalabb, egészséges felnőttet kértek meg arra, hogy vegyenek részt egy állóképességet mérő futógépes teszten, valamint egy szélesebb körű egészségügyi vizsgálaton. A kutatók ezek után követték a kivizsgáltak egészségének alakulását 24 éven át.

Az eredmények birtokában korcsoportonként megvizsgálták a dohányzás, cukorbetegség, koleszterin és más egészségügyi faktorok megjelenését és egészségügyi hatásait. A kutatók azt találták, hogy azok, akik eredendően a legrosszabbul teljesítettek a fittség teszten (az alsó 20%-ról van szó), ők voltak egyúttal a legveszélyeztetettebbek a későbbi demencia kialakulásában is.

Bár az ok okozati összefüggést még nem sikerült feltárni, de azt megállapításra került, hogy ez az összefüggés független a szív és érrendszeri rizikófaktoroktól, ami arra mutathat, hogy mind a érrendszeri mint azon kívül eső mechanizmusok is egyaránt közrejátszhatnak.

A demencia egy olyan betegség, melyre nincs gyógymód, és nincs olyan terápia mely segít. A fizikai aktivitás, testedzés egy faja preventív mód lehet arra, hogy megelőzzük kialakulását.

Más kutatások már megerősítették, hogy az olyan agyi tevékenység, mint az írás, olvasás, játékok, keresztrejtvények és fejtörők megoldása karbantartják az agyat és csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát, ehhez csatlakozott most egy újabb javaslat: az életkorhoz mért megfelelő fizikai mozgás igénye és fontossága.

 

Forrás: well.blogs.nytimes.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ép testben ép lélek, hatvan túl is QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →