Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Engedélyezték: jön a vezeték nélküli pacemaker

írta   /   2013-10-17  /   nincs hozzászólás

Apró, vezetékmentes, műtét nélkül felhelyezhető pacemaker, azaz szívritmus-szabályozó használatát engedélyezték az Európai Unióban.

    A miniatűr műszert egy amerikai cég, a Nanostim fejlesztette ki, mérete a hagyományos pacemakerek kevesebb mint egytizede, beépített elemmel működik, és intravénásan ültethető be közvetlenül a szívbe – írta a találmányról a BBC hírportálja.

vezeteknelkulipacemaker

A hagyományos szívritmus-szabályozó behelyezését műtéti úton végzik: a testen belül egy kis “zsebet” hoznak létre, ebbe helyezik a készüléket, amely elektródákkal csatlakozik a szívhez. A műszer vezetékei számítanak a legvalószínűbben meghibásodó alkatrészeknek, de a “zsebnél” is felléphetnek fertőzések.
Az új pacemakert a comb vénáján keresztül, katéterrel juttatják a helyére. Mivel nincs műtét, a betegnek sebe sem lesz. A beültetés általában fél órát vesz igénybe, a műszerhez később könnyű hozzáférni, ha elemet kell benne cserélni.
A beépített áramforrás kisebb egy AAA-elemnél, és 9-13 éven át működik. A tervezők szerint ha nincsenek vezetékek, csökken a fertőzések és a meghibásodások kockázata.
Az első pacemakert 1958-ban ültették be. Jelenleg a világon több mint négymillió beteg él vele, és évente körülbelül további 700 ezer új páciens kap szívritmus-szabályozót.
(http://www.bbc.co.uk/news/technology-24535624)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Engedélyezték: jön a vezeték nélküli pacemaker QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →