Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Elstartolt a parlagfűszezon

írta   /   2013-08-02  /   nincs hozzászólás

Az elmúlt napokban egyre gyakrabban fordult elő, hogy egyes mérőállomásokon a tüneteket okozó szint határértékét is átlépte a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfű pollenszezon elkezdődött, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás.
 

A parlagfű pollenszemeit az idén július elejétől már az állomások többségénél regisztrálták az Aerobiológiai Hálózat adatai alapján. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfű pollenkoncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó koncentrációt is. Az időjárás előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható.

parlagű
 

A parlagfű pollenszezon alakulásában az időjárás meghatározó. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel időlegesen csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel párosulva a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.
 

2012-ben a nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt: júliusban sem esett sok csapadék, a maximum hőmérséklet pedig már áprilisban meghaladta a 30 fokot, majd a nyár nagy részében is e fölött alakult. Mindez az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfű pollenterhelést.
 

Idén május és június hónap is hidegebb és esősebb, július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt mint 2012-ben. Összesítve a szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, azonban ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.
Forrás: ÁNTSZ

hirdetés

az oldal QR-kódja

Elstartolt a parlagfűszezon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →