Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Első fokon a félmilliárdos bírsággal sújtott gyógyszercég nyert a bíróságon

írta   /   2013-12-04  /   nincs hozzászólás

A bíróság azonnali hatállyal felfüggesztette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azon határozatát, amely elmarasztalta a Prompt Pharma Kft.-t, és 500 millió forintos rekordbírságot szabott ki rá – közölte a gyógyszercég. A GYEMSZI-OGYI fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

birosagidontes    A cég közleménye szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzésében azt írta, hogy a határozatból “nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti”. A bíróság kimondta továbbá, hogy – még a GYEMSZI-OGYI határozata szerint is – a cég csupán a dokumentálási kötelezettségét szegte meg, és nem igazolható a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos, a hatóság által vélelmezett szabályszegése – tették hozzá.
A bíróság szerint éppen a határozat azonnali végrehajtásának elrendelése az, ami a “lakosság életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné”., és kifogásolta azt is, hogy a határozat azonnali végrehajtását a GYEMSZI-OGYI csak azután rendelte el, hogy a cég a végrehajtás felfüggesztését kérte – írta a Prompt Pharma.
A GYEMSZI-OGYI kedden az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek.
A Népszabadság október 7-én írt arról, hogy félmilliárd forintos gyógyszerpiaci bírságot szabott ki nem sokkal korábban a gyógyszer-felügyeleti hatóság. A lap információi szerint egyebek mellett nagy értékű onkológiai készítmények illegális forgalmazása miatt büntették meg a Prompt Pharma Kft.-t, és az engedélyét is visszavonták. A cikk szerint a hazai gyógyszerpiacon az eddigi legmagasabb bírság 52 millió forint volt.
A GYEMSZI-OGYI a lappal azt közölte, ismételt jogsértés miatt, a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében sújtották a lehető legsúlyosabb szankcióval a céget. Tájékoztatásuk szerint a bizonytalan forrásból származó készítmények érintett gyártási tételeit a cég külföldre szállította, ezeket más jelzések alapján már korábban kivonták a forgalomból, és értesítették a külföldi gyógyszerügyi hatóságokat. A Prompt Pharma akkor is kifejtette, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően, jóhiszeműen járt el, és a gyógyszerellátás rendszerét nem veszélyeztette.

Az előzményekről itt és itt olvashat.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Első fokon a félmilliárdos bírsággal sújtott gyógyszercég nyert a bíróságon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →