Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Elhízás: nagyobb veszélyben az alacsony helyen élők – lapszemle

írta   /   2013-02-13  /   nincs hozzászólás

Még az elhízással kapcsolatos tanulmány szerzőit is meglepte a következetes minta: több mint 400 ezer ember adatait összehasonlítva arra jutottak ugyanis, hogy a ritkább levegőjű, magasabb helyen élők kisebb valószínűséggel híznak el, mint azok, akik alacsonyabban fekvő településen laknak.
A ritkább levegőjű, magasabb helyen élők kisebb valószínűséggel híznak el, mint azok, akik alacsonyabban fekvő településen laknak – állapították meg egy amerikai tanulmány szerzői. Több mint 400 ezer ember adatait összehasonlítva arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik a legközelebb élnek a tengerszinthez, négyszer-ötször nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint azok, akik magasabban lévő helyen laknak, például Colorado szövetségi állam hegyei között. „Meglepett a hatás nagysága, nem vártam, hogy ennyire következetes minta alakul ki” – szögezte le Jameson Voss, a bethesdai Uniformed Services University szakértője, a tanulmány fő szerzője.
Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az amerikaiak 36 százaléka elhízott, ám az arány erősen szóródik az egyes térségek között. Míg a déli államokban az országos átlagnál jóval magasabb a túlsúllyal küzdők hányada, a hegyektől szabdalt nyugatiakban – mint Nevadában vagy Coloradóban – markánsan kisebb.

A különbségeket előidéző okok tisztázatlanok – ismerte el Voss –, de a lehetséges magyarázatok egyikeként szolgálhat az, hogy az érintettek milyen tengerszint fölötti magasságon élnek: az ugyanis kihat az étvágyhormonokra, a növekedési folyamatokra, miként arra is, hogy a test milyen gyorsan égeti el a kalóriákat.

Az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban közölt felmérés szerint a legalacsonyabban fekvő körzetekben élők átlagos testtömegindexe 26,6, míg a legmagasabb helyeken lakóké 24,2. (A BMI a kilogrammban mért testtömeg és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosával egyenlő.) Az egészséges BMI 18,5 és 24,9 közé esik.

A kutatók megállapították azt is, hogy az elhízás kockázata kétszáz méterenként csökken. Cynthia Beall, a Case Western Reserve University antropológiaprofesszora mindazonáltal felhívta a figyelmet arra: a tanulmány eredményei még nem bizonyítják, hogy a nagyobb tengerszint fölötti magasság megakadályozza az elhízást. Szerinte érdekes volna megvizsgálni, vajon megváltozna-e – emelkedne-e – a coloradóiak túlsúlyossági gyakorisága, ha közelebb költöztetnék őket a tengerszinthez.

Cikk forrása:

hirdetés

az oldal QR-kódja

Elhízás: nagyobb veszélyben az alacsony helyen élők – lapszemle QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →