Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Életmentő lehet a 45 és 65 év közötti nők emlővizsgálata

írta   /   2013-08-02  /   nincs hozzászólás

 Életmentő lehet a 45 és 65 év közötti nők emlővizsgálata, amelyet az állam évente finanszíroz – mondta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója hétfőn Balatonfüreden.

Török Krisztina azután nyilatkozott, hogy átesett a balatoni körúton lévő, Jobb szűrni, mint megijedni elnevezésű ingyenes szűrőprogram keretében a mammográfiai vizsgálaton.

Nurse Assisting Patient Undergoing Mammogram
A főigazgató figyelemfelkeltésnek is szánta, hogy a szűrőkamionban részt vett az emlőrákszűrésen, mivel ez a fajta rák Magyarországon a harmadik leggyakoribb a daganatos megbetegedések között. Az évente ötezer új beteg 40 százaléka meghal, ugyanakkor nagyon alacsony a szűrési hajlandóság.
A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetett korosztálynak – a 45 és 65 év közötti nőknek – kétévente értesítőt küldenek a szűrőállomások az ingyenes vizsgálatokra. Az értesítettek csupán fele jelenik meg a szűrésen.
Török Krisztina hangsúlyozta: a beteg és az egészségügyi intézményeket fenntartó GYEMSZI számára a prevenció a legfontosabb, hiszen önvizsgálattal, szűréssel megelőzhető a betegség kialakulása, mert ha megfelelő időben kerül orvoshoz a beteg, akkor is jó esélye van a gyógyulásra.
A szűrőkamiont háromnapos Velencei-tavi próba után, július közepén indították el. Egy hónap alatt körbejárja a Balatont, tíz helyszínen ingyenes szűrésekre invitálva a lakókat és a nyaralókat.
A mobil szűrési programot nyolc egészségügyi pavilon egészíti ki. Így nemcsak ingyenes emlő- és melanomaszűrésre nyílik lehetőség, hanem igénybe lehet venni a dohányzással, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadást is.
Az egészségfejlesztési programot az egészségügyi államtitkárság, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségkommunikációs Központ szervezi.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Életmentő lehet a 45 és 65 év közötti nők emlővizsgálata QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →