Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Egyre több embert “véd” valamilyen dohánykorlátozó intézkedés

írta   /   2013-07-15  /   nincs hozzászólás

Az öt évvel ezelőtti egymilliárddal szemben már 2,3 milliárd embert, a Föld népességének közel egyharmadát védi valamilyen “életmentő” dohányzáskorlátozó intézkedés – közölte a dohányzásról szóló éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A Panamavárosban csütörtökön közzétett jelentés szerint már három milliárd emberre terjednek ki országos dohányzásellenes kampányok, amitől az remélhető, hogy “nemdohányzók százmilliói nem szoknak rá a dohányzásra”.
Öt év alatt (2007-hez képest) 400 millióval 700 millióra nőtt azoknak a száma, akiknek országában teljes tilalom vonatkozik a dohánytermékek reklámjára, a növekedés főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be.

stopcigi
Eddig a világ 24 országa vezetett be totális tilalmat a dohányzás reklámjára, és további 100 ország áll közel a teljes tilalomhoz, míg 67 országban semmiféle jogszabály sem korlátozza a dohányáru népszerűsítését. A világszervezet a cigarettareklámok betiltásában látja az egyik leghatékonyabb eszközt a dohányzás visszaszorítására.
A jelentés szerint még sok országban kell átfogó dohányzásellenes programokat megvalósítani ahhoz, hogy teljesüljön az a globálisan elfogadott cél, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenjen a dohányzás a világban.
Az elmúlt öt évben 20 ország, 657 milliós összlakossággal vezetett be elrettentő hatású figyelmeztetéseket a cigarettásdobozokon, ezek közül 10 ország 2010 óta. Öt év alatt kilenc országban félmilliárd ember kapott hozzáférést valamilyen leszoktató szolgáltatáshoz, e téren azonban 2010 óta csak kevés előrelépés történt, mindössze 4 ország (85 milliós összlakossággal) vezetett be társadalombiztosítás-fedezte leszoktatást.
A dohányzásvisszaszorítás leggyakoribb eszköze a füstmentes övezetek kijelölése. Az elmúlt öt évben 32 ország tiltotta be teljesen a dohányzást a munkahelyeken, a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, 900 millió fővel növelve az ily módon védett emberek számát.
(http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2013/ban_tobacco_20130710/en/index.html)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egyre több embert “véd” valamilyen dohánykorlátozó intézkedés QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →