Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Egyre több a császármetszés itthon

írta   /   2013-10-09  /   nincs hozzászólás

A Magyar Nemzet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva azt írja, hogy míg 2009-ben összesen 28 996 császármetszést végeztek, addig tavaly már 30 460-at. A császármetszések aránya négy éve 32 százalék körül mozgott, tavaly pedig meghaladta a 35-öt – írja az Origo.hu a Magyar Nemzetre hivatkozva.
newborn baby

Varró Gabriella, a Születésház Egyesület szakmai vezetője úgy vélte: a mutatók romlása miatt szükség lenne a negatív mutatójú kórházak átvizsgálására és olyan szakemberek bevonására, akik ismerik a császármetszések csökkentéséért folytatott nemzetközi gyakorlatot.

A császármetszések megnövekedett száma ugyanakkor nem a kórházaknak juttatott magasabb finanszírozásnak vagy a hálapénznek köszönhető, hanem annak, hogy egy esetleges peres eljárásban egy császármetszés sokkal inkább “enyhítő körülmény”, mint egy rosszul levezetett természetes szülés – olvasható a cikkben.

Az OECD-országok 2011-es statisztikáit összehasonlítva Magyarország hetedik a császármetszéses szülések arányát tekintve. A listát Mexikó, Törökország és Olaszország vezeti, de Európában kiemelkedően magas a császármetszések aránya Portugáliában is. Európában csak Olaszország és Portugália előz meg bennünket.
Forrás: origo.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egyre több a császármetszés itthon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →