Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Egymillió tüdőrákos lehet 2025-re Kínában

írta   /   2014-01-19  /   nincs hozzászólás

Elsősorban a dohányzásnak és a légszennyezésnek tulajdoníthatóan meredeken nő a tüdőrákos betegek aránya Kínában, ahol 2025-re az egymillió főt is elérheti a számuk – írja a Csinghua Sipao című napilap.

kinaszmog2Az újság a témában a hétvégén egy szakmai konferencián nyilatkozó szakértőket idézve azt írta, hogy az elmúlt három évtizedben csaknem megötszöröződött a tüdőrákosok száma az országban. A probléma mára olyannyira súlyossá vált, hogy a férfiaknál ez vezet a halállal végződő rákos megbetegedések között, a nőknél pedig a második leggyakoribb. Az egészségügyi minisztérium statisztikái szerint jelenleg mintegy 600 ezer ember hal meg tüdőrákban évente, számuk – a mostani trend folytatódása esetén – 2025-re akár az egymilliós határt is átlépheti.
A megbetegedések leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, illetve a dohányfüst belélegzése, ezek az összes eset csaknem 90 százalékáért felelősek – idézi a lap Csao Pinget, a Kínai Rákellenes Alapítvány igazgatóhelyettesét. Megfelelő intézkedésekkel és kampányokkal az összes megbetegedés 40 százaléka elkerülhető lenne – fogalmazott Csao.
A dohányzás mellett a levegő szennyezettsége is mind nagyobb mértékben növeli a bajt. Egy tavaly év eleji, a kínai sajtóban nagy port kavart jelentésükben Kuangtung tartomány környezeti szakemberei úgy találták, a jövőben a légszennyezés a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő. A kutatók azt mutatták ki, hogy a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb szennyező anyagok, a finom porszemcsék koncentrációjának emelkedése utáni hét-nyolc évben a tüdőrákos esetek száma jelentős mértékben megnő.
A tanulmány szerint a probléma hosszú távon is fennáll: a kormány intézkedései ellenére ugyanis még legalább 20-30 évig súlyosan szennyezett lesz Kína levegője. November elején egy nyolcéves beteg gyermek esete irányította a figyelmet a problémára: a kislány az ország legfiatalabb tüdőrákosa, betegségét minden valószínűség szerint lakóhelye levegőjének súlyos szennyezése okozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége októberben hivatalosan is kinyilvánította, hogy a levegő szennyezettsége és az ipari füst egyértelmű okozója a tüdőráknak.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egymillió tüdőrákos lehet 2025-re Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →