Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Egymilliárd ember nem jut naponta tiszta ivóvízhez, másfél milliárdan pedig az egészségügyi ellátásból maradnak ki

írta   /   2013-10-10  /   nincs hozzászólás

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója szerint aggasztó a helyzet a világon, majdnem egymilliárd embernek nincs tiszta ivóvize, másfél milliárd embernek nincs hozzáférése az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Több felszólaló is azt kiemelte, hogy a megoldást az államokon belüli és az államok közötti együttműködés jelenti.

Irina Bokova azt hangsúlyozta a négynapos Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitó ünnepségén, hogy az együttműködés nem választás kérdése, hanem kötelezettség. Mindenhol szükség van rá, államokon belül és államok között, mert csak így lehet biztosítani a fenntartható fejlődést az egész világon.

tisztavíz
Az UNESCO főigazgatója szerint a vízbiztonság a szegénység elleni küzdelem része és egészségügyi kérdés is. A vízgazdálkodás azonban legalább annyira a méltóságról szól, mint az együttműködésről. Bokova szerint a közös fellépés nem a gyengeség, hanem az erő jele, és a fenntartható vízgazdálkodás szükséges ahhoz, hogy teljesíteni lehessen az ENSZ millenniumi fejlesztési céljait.
A megnyitó ünnepségen felszólalt Sok An, Kambodzsa miniszterelnök-helyettese is, és kulcsfontosságúnak nevezte a víz-világtalálkozót. Azt mondta: korábban világszerte dolgoztak ki terveket a vízellátás biztonságának növelésére, és a mostani csúcstalálkozón tovább kell menni, gyakorlati lépéseket kell tenni a megoldások felé.
Sok An szerint Kambodzsának egyszerre áldás és átok az éves monszun időszaka. Az év egyik szakaszában rengeteg víz van, az év másik felében egy cseppet sem látnak belőle, ezért nagyon fontos téma az ország számára a vízbiztonság. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, személyes célja a küzdelem az árvizek ellen, amelyek világörökségi helyeket is veszélyeztetnek Kambodzsában.
El-Haszan bin Talal, Jordánia hercege, az ENSZ-főtitkár vízzel és szanitációval foglalkozó tanácsadó testületének vezetője úgy fogalmazott, hogy a nyugat-ázsiai és észak-afrikai térség nemcsak az olaj és a gáz, hanem az ott élők miatt is fontos. Jordánia és térsége vízben szegény, ezért fontos a vízmegosztás kérdése – hangoztatta.
A herceg szerint a fenntartható fejlődés biztosításának együtt kell járni az emberi méltóság biztosításával is, hiszen az emberiség közösen használja az erőforrásokat, akkor is, ha vannak, akik ezt figyelmen kívül hagyják. El-Haszan bin Talal azt mondta: a víz miatti háborúk kitörésének veszélye nagyon is valós, ezért is kell együtt dolgozni. Ezzel összefüggésben fontos példának nevezte Magyarország munkáját a visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kooperációjában, és méltatta a Duna Bizottság tevékenységét is.
Háled bin Szultán, Szaúd-Arábia hercege azt mondta: elismerésre méltó Magyarország teljesítménye. Magyarország a hatékony vízgazdálkodás és “a szomszédokkal folytatott baráti együttműködés mintaországa” – tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország megbirkózott azzal a kihívással, hogy a felszíni folyóvizeinek jelentős része a határokon kívül ered, és több mint 4000 kilométer hosszú vízvédelmi rendszert tudott kiépíteni.
Bin Szultán is kiemelte a fenntartható fejlődés jelentőségét, és azt, hogy fejleszteni kell a vízgazdálkodási ismereteket.
Kitért arra is, hogy a vízgazdálkodásban fontos szerepe van a jó kormányzásnak, a politikusoknak, a szakértőknek, a diplomatáknak. Minden országnak stratégiai vízgazdálkodási tervet kell kidolgoznia – mondta. Problémaként említette, hogy nemzetközi folyók esetében a folyók felső részeinél lévő országok nem tisztelik az alsóbb szakaszokon lévő országok érdekeit, és nagy kihívásnak nevezte az elsivatagosodást is egyes régiókban. A szaúdi herceg a nemzetközi terrorizmust is veszélyforrásként említette, mint mondta, a vízkészletek biztonságát is veszélyeztetheti a jövőben.
A megnyitó ünnepség első szakaszát Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke zárta. Braga szerint kihívások egész sorával kell megküzdeni. Véleménye szerint az emberi egészség megőrzése elválaszthatatlan a mindenki számára elérhető tiszta ivóvíz biztosításától, és eközben alkalmazkodni kell a változó környezeti kihívásokhoz is. Az előtte szólókhoz hasonlóan Benedito Braga is hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az országok együttműködése.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egymilliárd ember nem jut naponta tiszta ivóvízhez, másfél milliárdan pedig az egészségügyi ellátásból maradnak ki QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →