Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Egyénre szabott vérnyomáscsökkentő terápia elősegítése – telemedicinális megfigyeléssel

írta   /   2014-01-10  /   nincs hozzászólás

onmeresA magas vérnyomás betegség diagnózisa a betegek számára egyet jelent az egészségügyi ellátórendszer szereplőivel (orvos, gyógyszerész, nővér, dietetikus stb.)  történő folyamatos – élethosszig tartó – együttműködéssel, felügyelettel. A betegek gondozása a kezelés eredményességének rendszeres ellenőrzéséből áll. Ez egy olyan komplex tevékenységet jelent, amikor az eredményes terápia, a további szervi szövődmények megelőzése érdekében figyelembe kell venni és kezelni kell valamennyi rizikótényezőt.

Az eredményeket összegezzük, értékeljük, és a beteggel megbeszéljük a további teendőket. Megerősítjük a nem gyógyszeres és a gyógyszeres kezelésre vonatkozó tanácsainkat, és megbeszéljük a következő ellenőrzés időpontját.

A későbbi siker, a folyamatos gondozás eredményessége annak függvénye, hogy mennyire sikerül a korszerű elveken alapuló kezelés következetes érvényesítése. A megvalósítás feltétele, hogy az egyén partner legyen a magas vérnyomás gondozásában és elfogadja a betegsége korszerű kezelésére vonatkozó elveket és célokat.

A vérnyomás otthoni önellenőrzése

A hatékony vérnyomáscsökkentő kezelés alapfeltétele, hogy pontos információnk legyen a beteg vérnyomásának alakulásáról. Az otthoni vérnyomásmérésnek szerepe lehet a diagnózis felállításában, a gyógyszeres kezelés beállítási folyamatának észlelésében, de különösen fontos a hosszú távú kezelés hatásosságának nyomon követésében. A rendszeresen, a beteg által végzett vérnyomás-ellenőrzés támogatja a beteg partnerré válását és egyben a mért adatok följegyzésével a hatásos kezelés alapfeltételének is tekinthető. Az önellenőrzés elősegíti, hogy a beteg megismerje betegségét, panaszainak, a gyógyszeres kezelésnek az összefüggését a vérnyomás értékével. A folyamat megfigyelése, az állandó visszacsatolás erősíti a beteg együttműködését, a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés pontos kivitelezését.

Milyen haszna van a vérnyomás önellenőrzésének?

– Különböző napszakban meg lehet figyelni a vérnyomás életritmustól, fizikai aktivitástól függő alakulását.

– Objektív adatokkal követhető a kezelés hatékonysága, a vérnyomáscsökkentő(k) hatása vagy mellékhatása.

– A vérnyomáskezelést az állapothoz lehet igazítani.

– Kényelmesebb az ellenőrzés, ugyanakkor nagyságrenddel több információt kapunk.

– A fehérköpeny-hatás kizárható.

– Az önellenőrzés, a mérések eredménye folyamatosan dokumentált.

Ha kóros a mérés eredménye, akkor néhány napig gyakoribb, rendszeres méréseket kell végezni, tesztelve, hogy a kóros eredmény méréstechnikai probléma volt vagy ténylegesen változást tükröz.

Az otthoni vérnyomásmérés technológiájában bekövetkezett változások.– Telemedicinális szolgáltató rendszerek

Az utóbbi két évtizedben a világ minden táján terjednek azok a módszerek, amelyek a telemedicina eszközeit használják. A mindennapi gyakorlati alkalmazásukkal a krónikus, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedések monitorozása területén értek el figyelemre méltó eredményeket. A szív- és érrendszeri krónikus megbetegedésben szenvedők folyamatos monitorozást, illetve megfelelő egészségügyi felvilágosítást, tájékoztatást igényel(né)nek. A magas vérnyomásban, cukorbetegségben és/vagy vérzsíranyagcsere-rendellenességben szenvedő betegek számára elérhető áron kapható eszközökkel könnyen és hatékonyan lehet követni a betegek adatait. A fentiek figyelembevételével került kialakításra az a telemedicinális (Medistance) szolgáltató rendszer, amelynek köszönhetően ma már hazánkban is biztosítható a betegek távfelügyelete, terápiájának követése és támogatása.

A telemedicinában a diagnosztikai, terápiás, információs és egyéb eljárások (a beteg állapotának távoli monitorozása, távkonzultáció, tanácsadás, távfelügyelet, a betegség és a gyógyszeres terápia távoli menedzselése, rendkívüli eseménykor az automatikus online riasztás stb.) egy bizonyos részének a beteg otthonába történő kihelyezésével, valamint az egészségügyi szolgáltatók (orvos-gyógyszerész) és a szolgáltatást igénybe vevők (betegek és/vagy ápolóik, hozzátartozóik) folyamatos infokommunikációs eszközökkel támogatott kooperációjával jelentősen javítható a betegek együttműködő készsége, emelhető a terápia eredményessége, csökkenthető vagy késleltethető az esetleges szövődmények megjelenése és költséghatékonnyá tehető a gyógykezelés. Egyénre szabott vérnyomáscsökkentő terápia elősegítése – telemedicinális megfigyeléssel

Az otthoni vérnyomásmérés technikai megoldásának javítása céljából a 2000. évtől kezdve egyre kiterjedtebben használják a telemedicinális lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus mérőeszközt alkalmassá teszik arra, hogy a mérési eredmények hagyományos vagy mobiltelefon- hálózatokon keresztül eljussanak egy telekommunikációs központba, ahol az adatok gyűjtése és értékelése folyik, amelyek onnan több megoldással (fax, e-mail, sms, internetfelület stb.) juthatnak a kezelőorvoshoz, gyógyszerészhez.

Megbízható, kontrollcsoportos tanulmányok igazolják, hogy az otthonitelemonitorozást használva a vérnyomás tartós ellenőrzésére és a vérnyomás csökkentő kezelés hatásossága eredményesebb a rendelői méréstechnikánál.

A nemzetközi tapasztalatok arra utalnak, hogy az otthoni vérnyomás- és egyéb mérésekkel (lipidek, húgysav, testsúly) – elsősorban a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésére lehet törekedni, – kiemelten kell támogatni a nagy rizikójú egyének (magas vérnyomás, cukorbeteg, terhesség, magas koleszterinszint stb.) gondozását, – előtérbe kell helyezni a modern telemedicinális megoldások korszerű formáit. Az otthoni önmérések hálózati telefonon vagy más mobil adatátviteli eszközön keresztül jutnak el az érdekeltekhez. A komplex ellenőrzési rendszer kialakításában jelentős előrelépéseket látunk abban a tekintetben is, hogy nemcsak mérések történnek különböző eszközök segítségével, hanem a kapcsolattartás, folyamatos konzultáció kialakítására is törekednek és ezek megvalósításra is kerültek.

Miért hasznos a telemedicinális (Medistance) rendszer?

1. A kezelés biztonságosabban oldható meg, kevesebb a vérnyomáskiugrás.
2. Könnyen azonosítani lehet a fehérköpeny-hypertoniát.
3. A gyógyszerészi gondozás keretében segíti az orvosbeteg- gyógyszerész kapcsolati rendszer optimális kialakítását.
4. Közösségek egészségi állapotát pontosan lehet felmérni az időszakosan alkalmazott vérnyomásszűrések végrehajtásával.
5. Az idős egyéneknek, illetve a hozzátartozóiknak biztonságérzetet ad.
6. A kezelőorvosok hasznos kiegészítő információt kapnaka betegeikről, a közösségek egészségi állapotáról.

Dr. Samu Antal
szakgyógyszerész

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egyénre szabott vérnyomáscsökkentő terápia elősegítése – telemedicinális megfigyeléssel QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →