Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Egyedülálló: nyílt kiállítás a pszichiátriai rehabilitációs osztályon

írta   /   2013-07-15  /   nincs hozzászólás

A maga nemében egyedülálló kezdeményezésnek lehetnek részesei mindazok, akik az elkövetkezendő hetekben (augusztus 25-éig) ellátogatnak a Kemenesaljai Egyesített Kórház intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztályán megnyílt Kitörés-kiállításra.

A nevezetes és hányatott sorsú lipótmezei képzőművészeti gyűjtemény – amely öt éve MTA Pszichiátriai Gyűjteményként él tovább – negyvennégy jellegzetes darabjából válogatott tárlat napi nyitva tartási rend szerint (hétköznapokon 8-15 óráig) várja a látogatókat, de bejelentkezéssel akár a nyitva tartási időn túl és hétvégén is az érdeklődők rendelkezésére áll. Az intaházi rehabilitációs osztály lakói közül többen vállaltak teremőri szerepet, tárlatvezetést.

A kiállítás terében kerül sor július 19-én este Jordán Tamás József Attila-előadására (ide szintén előzetes regisztráció szükséges, a terem befogadóképessége véges). Ahogy a tárlat kurátora, Faludy Judit művészettörténész, az MTA Pszichiátriai Gyűjtemény munkatársa a megnyitón megjegyezte: a kiállítás középpontjában elhelyezett Lanczhegyi Tibor-, vagyis Felati-festmény, a Szimbolikus tájkép minden bizonnyal alkalmas háttérként szolgál a Szabad-ötletek jegyzékéhez. Szimbolikus az a tény is, hogy – amint arra Faludy Judit fölhívta a figyelmet – a Felati-kép távolabbról szemlélve egészen más jelentéseket hordoz, mint akkor, amikor közelebb hajolunk hozzá.

Faludy Judit egyrészt a lipótmezei gyűjtemény keresztmetszetének felmutatására törekedett, másrészt izgalmas tematikus blokkokra fűzte föl az intaházi tárlatot, ahol olyan képek is láthatók, amelyek korábban még nem kerültek a nyilvánosság elé. A történeti anyagból válogatott képek sok esetben a Lipótmezőn hosszabb-rövidebb időt eltöltött professzionális művészek munkái, amelyek dokumentum értékkel is bírnak: a hajdani (múlt század eleji) lipótmezei életet örökítik meg. A következő blokk a vizualitás és a nyelv összjátékára épül. A föliratokkal ellátott képek mellett Faludy Judit azt a kérdést tette föl, hogy „vajon amit olvasunk, az-e, amit látunk”. Külön blokkot kaptak a mindennapi szerepeinkre reflektáló, nem ritkán humorral átitatott munkák; és egy másik zárt világból, a börtönökéből is üzenet érkezik: Magda Marinko különös rajzai eredetileg diagnosztikai céllal készültek. A terem erőterét a Szimbolikus tájképpel szemben Pongrácz Zoltán „árgus szemű” Autobiportréja határozza meg: „Nem tudjuk, hova nézzünk.”

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egyedülálló: nyílt kiállítás a pszichiátriai rehabilitációs osztályon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →