Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Egy felmérés szerint későn kezdik el kezelni a rákos betegeket

írta   /   2013-06-27  /   nincs hozzászólás

idoA magyarok fele szerint több mint két hónap is eltelhet egy rákos megbetegedés diagnózisának felállításától a beteg kezelésének megkezdéséig, abban viszont csak harmaduk bízik, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb szakorvosokhoz – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

A közlemény szerint a biztosító azért végezte el az országos, reprezentatív felmérést, mert egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkező EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya. Az áprilisban 1200, 18-59 év közötti felnőtt bevonásával készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy felét (49 százalékát) érintette már közvetlenül – személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül – rákos megbetegedés, további 22 százalék pedig tágabb környezetében találkozott már ilyen betegséggel.
A megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy az ilyen típusú betegségek korai diagnosztizálása és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket – írták.
A közleményben kiemelték: annak ellenére, hogy a rosszindulatú daganat felfedezése után fontos minél hamarabb megkezdeni a szükséges kezelést, a válaszadók csaknem fele (49 százalék) szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség.
A felmérésben részt vevők 80 százaléka úgy vélte, a gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja.
Emellett azonban a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az orvosok – mint írták, vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt – nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb szakorvosokhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb, 36 százalékos volt.
A közleményben azt írták, mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: a válaszadók mindössze 17 százaléka gondolta úgy, hogy a magyarországi orvosok segítségével a beteg eljuthat külföldi specialistákhoz.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egy felmérés szerint későn kezdik el kezelni a rákos betegeket QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →