Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben

írta   /   2013-09-26  /   nincs hozzászólás

Mintegy húszezer ember vehet majd igénybe korszerű egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat a sarkadi kistérségben az uniós támogatásból megvalósuló mintaprojektnek köszönhetően – mondta a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.

Bende Róbert elmondta, az Új Széchenyi Terv keretéből nyertek el 124,8 millió forint támogatást a tizenegy települést érintő beruházásra, amely szeptember 1-jén kezdődött és 2015. augusztus 31-én fejeződik be.
A projekt célja az, hogy úgy bővítsék az ellátórendszert egészségmegőrző programokkal, hogy azok később támogatások nélkül is működőképesek maradjanak.

egeszsegmegorzes
A szolgáltatások a járóbeteg-szakellátásra alapozva épülnek ki.
Debreczeni Lajos projektmenedzser elmondta, egészségfejlesztési irodát hoznak létre az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás közötti kapcsolattartásra. A mintaprojektben lesznek betegségmegelőzési és szűrési programok, és alapítanak életmódváltó klubokat is. Hangsúlyozta, hogy fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra kívánják ösztönözni a lakosságot úgy is, hogy kistérségi szintű sport- és preventív programokat is szerveznek.
A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének felmérése szerint a sarkadi kistérségben egyre több a cukorbeteg és magas vérnyomásos ember, valamint nő a májbetegségekben szenvedők száma is. Sok a rosszindulatú daganatos megbetegedés, és az egy orvosra eső betegforgalom mutatószáma is kirívóan magas – mondta Debreczeni Lajos.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →