Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Eddig 60 eljárás indult parlagfüves területek miatt Tolnában

írta   /   2013-08-15  /   nincs hozzászólás

Eddig hatvan eljárást indult parlagfüves területek miatt Tolna megyében – közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

    Tájékoztatásuk szerint az eljárások 54 külterületi és hat belterületi ingatlant érintenek, az összes parlagfűvel fertőzött terület nagysága 12 hektár.
Vörös Géza, az igazgatóság vezetője elmondta: a száraz időjárás miatt a parlagfű lassabban fejlődik a szokásosnál, ami azt is jelenti, hogy sokkal alacsonyabb szinten virágzik. Így a kisebb növedékek is képesek virágot hozni, ezért sűrűbben és alaposabban kell lekaszálni a gyomnövényt.


A pollenkoncentráció a tavalyihoz hasonló mértékű, idén annyival jobb a helyzet, hogy a gyomirtás hatékonyabb volt a parlagfűtől leginkább veszélyeztetett napraforgó- és kukoricakultúrákban – tette hozzá.
A külterületeken a földhivatal munkatársai ellenőrzik a parlagfű megjelenését, majd jelzik a növény- és talajvédelmi igazgatóságnak.
Az ilyen területek tulajdonosait 15 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják; a bírság összege függ a parlagfű elterjedésének mértékétől, és figyelembe veszik azt is, hogy a tulajdonost vagy bérlőt a megelőző három éven belül elmarasztalták-e.
2012-ben a Tolna megyei igazgatóság 190 eljárást indított parlagfüves területek miatt, amelyek nagysága összesen 50 hektár volt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Eddig 60 eljárás indult parlagfüves területek miatt Tolnában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →