Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Eddig 25 millió forint bírságot szabtak ki a dohányzási szabályok megszegése miatt

írta   /   2014-01-23  /   nincs hozzászólás

 A nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási szabályok szigorítása óta, az elmúlt két évben mintegy 25 millió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

nedohányozz   Különösen sok a probléma a buszmegállókban, pályaudvarokon, vasútállomásokon. Tavaly a legtöbb bírságot szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységere szabták ki.
A téli hónapokban egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Az ÁNTSZ ennek kapcsán kiemelte, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni – tették hozzá.
2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. A jogszabály előírásainak betartását a területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek intézetei ellenőrzik.
2012. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenlegi adatok szerint 2012-ben 12 millió, tavaly csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, 2013-ban a legtöbbet szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységekre.
Az ÁNTSZ kitért arra, hogy a módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre. Bár a vizsgálatok már ekkor megkezdődtek, bírságot ekkor még nem szabtak ki. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre. Tavaly már csak nagyjából fél százalék körül alakult a kifogások aránya. A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon viszont kirívóan magas, több mint 13 százalékos volt a kifogásolási arány.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását idén is folyamatosan ellenőrzik, s emellett – az előző két év gyakorlatának megfelelően – több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Eddig 25 millió forint bírságot szabtak ki a dohányzási szabályok megszegése miatt QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →